امریکا جایزههای تعیینشده برای بازداشت دو تن از مقامات ارشد شبکهی حقانی را لغو کرده است. در وبسایت برنامهی «پاداش برای عدالت» وزارت امور خارجهی ایالات متحده، امروز، هیچچیزی در مورد جایزههای تعیین شده در مورد این دو تن یافت نمیشود.
این اقدام شامل حذف جایزه ۱۰ میلیون دالری برای سراجالدین حقانی، سرپرست وزارت داخلهی طالبان، و همچنین جایزهی ۵ میلیون دالری برای عبدالعزیز حقانی، برادر سراجالدین حقانی میشود.
در حالیکه، نام خلیلالرحمن حقانی، کاکای سراجالدین و عبدالعزیز، که در 11 دسامبر سال گذشتهی میلادی در یک حملهی انتحاری کشته شد، هنوز در وبسایت این وزارت درج است.
دولت امریکا ابتدا برای سراجالدین حقانی، 5 میلیون دالر جایزه تعیین کرده بود، اما در ۲۰ اگست ۲۰۱۴ این مقدار را دو برابر کرد. در همین حال، برای عبدالعزیز حقانی، برادر سراجالدین حقانی نیز در ماه اگست 2015، 5 میلیون دالر جایزه تعیین شده بود.
شماری از هواداران طالبان و سخنگوی فرماندهی امنیهی این گروه در کابل این اقدام را «یک تحول بسیار مهم» و پیشرفت چشمگیر در رابطهی طالبان و امریکا خواندهاند.
مقامهای ایالات متحده تاکنون به گونهی رسمی در این باره چیزی نگفتهاند.
با این حال، نام سراجالدین حقانی همچنان در وبسایت افبیآی قابل مشاهده میباشد. این نهاد اما در وبسایتش به جایزهی تعیین شده توسط برنامهی «پاداش برای عدالت» استناد کردهاست؛ جایزهای که اکنون دیگر، ظاهراً وجود ندارد.
در سایت وزارت خارجهی امریکا و همچنان افبیآی آمدهاست که سراجالدین حقانی حملات فرامرزی علیه نیروهای امریکایی و «نیروهای ائتلاف» در افغانستان را «هماهنگی و حتی در آنها مشارکت» کردهاست. در این منابع همچنان آمدهاست که او اعتراف کرده که حمله به هوتل سرینا در تاریخ 14 جنوری 2008 را برنامهریزی کرده است؛ حملهای که منجر به کشته شدن شش تن، از جمله یک شهروند امریکایی شد.
در «گزارشهای کشوری در بارهی هراسافگنی در سال 2023» که از سوی وزارت خارجهی امریکا نشر شده، آمدهاست که این شبکه در سال ۲۰۱۱، در یک بمبگذاری در ولایت میدان وردک ۷۷ سرباز امریکایی را زخمی کرد. در یکی از این گزارشها همچنان آمدهاست که این شبکه در سال 2018 در حملهای به هتل انترکانتیننتال 22 تن به شمول چهار شهروند امریکایی را کشت. در این گزارش از چندین حملهی «مرگبار» دیگری که از سوی شبکهی حقانی صورت گرفته، نامبرده شدهاست.
ایالات متحده همچنین عبدالعزیز حقانی را در 25 اگست 2015 در فهرست «تهدیدهای هراسافگنانه علیه امنیت ملی» این کشور جا داد. این اقدام، تمامی اموال تحت صلاحیت امریکا که عبدالعزیز در آن نفعی دارد را مسدود کرده و امریکاییها را از هرگونه معامله با او یا به نفع او منع کرد.
این وزارت افزوده بود که عبدالعزیز حقانی در برنامهریزی و اجرای حملات با بمبهای دستساز علیه اهداف دولتی افغانستان نقش داشته و پس از مرگ برادرش بدرالدین حقانی، مسئولیت تمامی حملات بزرگ شبکهی حقانی را بر عهده گرفتهاست. وزارت امور خارجه از طریق «برنامهی پاداش برای عدالت» تا سقف ۵ میلیون دالر برای اطلاعاتی که به محل اختفای عبدالعزیز منجر شود، پاداش تعیین کرد.
نام این عضو بلندپایهی شبکهی حقانی اما اکنون در وبسایت «برنامهی پاداش برای عدالت» به چشم نمیخورد.
دولت امریکا از طریق «برنامهی عدالت برای پاداش» وزارت خارجهی این کشور مقداری پول بهعنوان پاداش برای اطلاعاتی می پردازد که منجر به بازداشت، شناسایی مخفیگاه یا متوقف کردن فعالیتهای فردِ تحت پیگرد شود. این اقدام معمولاً در مورد افرادی صورت میگیرد که ایالات متحده آنها را تهدیدی در برابری امنیت ملی خود و یا متحدان خود احساس کند.
برنامهی پاداش برای عدالت، از سال ۱۹۸۴، بیش از ۸۰ میلیون دالر به افرادی پرداخت کرده که اطلاعات معتبری برای «مبارزه با هراسافگنی» ارائه دادهاند.
شبکهی حقانی در دههی 80 میلادی و جنگ افغانستان در برابر اتحاد جماهیر شوروی پیشین توسط جلالالدین حقانی، پدر سراجالدین حقانی بنیان گذاشته شد. این شبکه، پس از ظهور طالبان، در سال 1995 به این گروه پیوست. سراجالدین حقانی بعد از فوت پدرش، به مقام رهبری این شبکه رسید.