در شروع سال نو آموزشی در افغانستان، صندوق کودکان سازمان ملل متحد (یونیسف) یک بار دیگر، از طالبان خواست تا ممنوعیت آموزش دختران را «فوراً» لغو کند. این سازمان تاکید کرد که با بستهماندن دروازه های آموزش، ۴۰۰ هزار دختر دیگر نیز امسال از حق آموزش محروم شدند و با این حساب، تعداد کل دختران محروم از آموزش به ۲.۲ میلیون تن رسید.
کاترین راسل، مدیر اجرایی یونیسف، در بیانیهای اظهار داشت: «بیش از سه سال است که حقوق دختران در افغانستان نقض میشود. اگر این دخترانِ باهوش و توانمند به تحصیل بازنگردند، پیامدهای آن تا نسلها ادامه خواهد یافت.» او تاکید کرد که تداوم این وضعیت تا سال ۲۰۳۰ میتواند بیش از چهار میلیون دختر را از آموزش فراتر از سطح ابتدایی محروم کند و این محرومیت، «فاجعهای جبرانناپذیر» به دنبال خواهد داشت.
او هشدار داد که ممنوعیت دسترسی زنان و دختران به آموزش، «اثرهای مرگباری» فراتر از حوزهی آموزش و پرورش خواهد داشت.
به گفتهی این مقام ارشد یونیسف، کمبود داکتران و قابلههای زن، در آیندهای نزدیک میتواند به مرگ دست کم هزار وشش صد مادر و بیش از ۳ هزار و پنجصد نوزاد منجر شود، زیرا زنان و دختران از مراقبتهای پزشکی ضروری محروم خواهند ماند. وی این آمار را نه صرفاً اعداد، بلکه نمایانگر زندگیهای از دسترفته و خانوادههای ویرانشده توصیف کرد.
این درخواست از سوی یونیسف در حالی مطرح می شود که دختران بالای صنف ششم، هنوز هم از رفتن به مکتب و دانشگاه محروم اند و آیندهی میلیونها دختر همچنان در ابهام قرار دارد.
افغانستان اکنون تنها کشوری در جهان است که آموزش متوسطه و عالی برای دختران را بهطور کامل ممنوع کرده است.
طالبان این سیاست را با استناد به تفسیر خود از «شریعت اسلامی» توجیه میکند، اما این اقدام، همیشه با انتقادات گستردهی داخلی و جهانی مواجه شده است.
ادامهی این وضعیت، به گفتهی کارشناسان، میتواند پیامدهای اجتماعی، اقتصادی و انسانی گستردهای را برای این کشور به همراه داشته باشد.