شماری از رهبران سیاسی مخالف طالبان با انتشار پیامهای تبریکی به مناسب نوروز، از طالبان انتقاد کرده و اظهار امیدواری کردند که در سال پیشرو، «تحول تازهای» روی دهد.
بیشتر این رهبران در پیامهای خود، به مسائلی چون «سرکوب آزادیها، محرومیت زنان و دختران از حقوق بنیادینشان، فقر، وضعیت اقتصادی و انحصارگرایی طالبان اشاره کرده و بر لزوم مبارزه برای رهایی کشور از سلطه این گروه» تاکید ورزیدهاند.
احمد مسعود، رهبر «جبههی مقاومت»، نوروز را نهتنها یک جشن، بلکه «عهدی برای ایستادگی» در برابر طالبان توصیف کرد. او تاکید کرد که هدفش بازگرداندن نوروز نهتنها به تقویم، بلکه به «جان وطن» است.
عبدالرشید دوستم، رهبر حزب جنبش ملی اسلامی افغانستان، از بسته شدن مکاتب و دانشگاهها به روی دختران، فقر، بیکاری، شکنجه و مهاجرت گسترده انتقاد کرد و افزود: «کشور به جای ترقی، به سوی نابودی میرود.» دوستم وعده داد که تا «روشنشدن سرنوشت کشور و مردم، هیچگاه آرام نخواهد بود.»
«جبههی آزادی» در بیانیهی خود طالبان را «گروه مزدور» و «مدنیتستیز» خواند و هشدار داد که هرگونه ممانعت این گروه از تجلیل نوروز بیپاسخ نخواهد ماند. این گروه با اشاره به ظرفیتهای نظامی خود، سال 1404 را سال «فروپاشی» طالبان نامید.
عبدالله عبدالله، رییس پیشین شورای عالی مصالحهی ملی، در پیام تبریکی خود «بهطور ضمنی از طالبان انتقاد» کرد و ابراز امیدواری کرد که در سال پیشرو «حقوق انسانی و اسلامی زنان و مردان در افغانستان» تامین گردد.
حامد کرزی، رییسجمهوری پیشین، ضمن تبریک نوروز، به محرومیت دختران از آموزش اشاره کرد و گفت: «امیدوارم امسال شاهد بازگشایی درب مکاتب و دانشگاهها به روی دختران باشیم.»
رحمتالله نبیل، رییس پیشین امنیت ملی، در پیام تبریکی خود ضمن محکومیت محدودیتهای وضعشده روی زنان گفت: «افغانستان، در گذرگاه سرنوشتسازی ایستاده؛ یا تسلیم تاریکی و انزوا خواهد شد، یا راه خود را به سوی آزادی، عدالت و همبستگی باز خواهد کرد.»
محمد محقق، رهبر حزب وحدت اسلامی مردم افغانستان، طالبان را «گروه انحصارگر» نامید که آزادیها و حقوق سیاسی و مدنی اقوام و مذاهب را سلب کرده است. او محرومیت زنان از سیاست و آموزش، فقر و نبود امنیت روانی و فیزیکی را از جمله فشارهای بیسابقهای دانست که مردم زیر حاکمیت طالبان متحمل شدهاند. او در پایان پیام تبریکی خود، ابراز امیدواری کرده که سال پیشرو، «پایان رنج مردم افغانستان» باشد.
امرالله صالح، معاون پیشین رییسجمهوری افغانستان، در پیام نوروزی خود طالبان را مانع اصلی وحدت ملی، پیشرفت اقتصادی، عزت و وقار خواند و گفت که افغانستان تحت رژیم طالبان، «هیچگاهی به این اهداف نخواهد رسید.» او همچنان مبارزه برای «سرنگونی» این گروه را «مهمترین و معنادارترین بخش زندگی» در سال جدید عنوان کرد.
در سوی دیگر طالبان که از منتقدان سرسخت نوروز است، سال نو را تبریک نگفت و اعتنایی نیر به این پیامها نکرد.