به گزارش اسوشیتدپرس، گروهی از پناهجویان بهشمول شهروندان افغانستان که از ایالات متحده به پاناما فرستاده شدهاند، به دنبال پناهندگی در پاناما و کشورهای دیگر هستند.
در این گزارش آمدهاست که تعدادی از این پناهجویان در این هفته به سفارتهای کشورهای مختلفی از جمله کانادا، بریتانیا، استرالیا و سوئیس مراجعه کردند؛ اما درخواستهای آنها یا نادیده گرفته شد یا به آنها گفته شد که باید از طریق ایمیل اقدام کنند. با این حال، درخواستهای ارسالی آنها از طریق ایمیل نیز مورد پذیرش قرار نگرفت.
آلوارو بوترو، یکی از مدافعان حقوق مهاجران در «کمیسیون بینامریکایی حقوق بشر» به اسوشیتدپرس گفت: «جای تعجب ندارد که سفارتخانههای نامبرده، درخواست این افراد را رد کردند، زیرا چنین کمکی معمولاً فقط در مواردی ارائه میشوند که فرد در معرض آزارواذیتهای جدی سیاسی باشد.» او همچنان افزود که ممکن است دولتهای دیگر با پناهندگی دادن به این مهاجران، «ترس از ایجاد تنش» با دولت امریکا را داشته باشند. زیرا دولت امریکا بیشتر این مهاجران را به اتهام اینکه «جرمی» مرتکب شدهاند، از این کشور اخراج کردهاست.

این رسانه گزارش میدهد که اگرچه برخی از این مهاجران خواهان ارائهی درخواست پناهندگی در پاناما نیز هستند، اما سازمانهای جهانی و مقامات پانامایی به آنها گفتهاند که احتمال پذیرش درخواستشان «بسیار کم» است. سازمان ملل نیز به یکی از این پناهجویان افغانستان گفتهاست که به دلیل محدودیتهای دولت پاناما برای این سازمان، «نمیتواند برای اسکان آنها در کشورهای دیگر اقدام کند.»
در ادامهی گزارش اسوشیتدپرس آمدهاست که مقامات پاناما به این مهاجران یک ماه فرصت دادهاند تا خاک این کشور را ترک کنند؛ اما آنها نه پول کافی دارند، نه با زبان و شرایط این کشور آشنا اند و نه «امکان قانونی برای مهاجرت به کشور دیگری» را دارند. در عین حال، یکی از این پناهجویان که پس از تسلط مجدد طالبان بر افغانستان، از این کشور خارج شد، به این رسانه گفت که برگشت او به افغانستان برایش «حکم مرگ» را دارد.

ترمپ پس از بهقدرت رسیدن خود، علاوه بر اینکه برنامهی اسکان مجدد پناهندگان را متوقف کرد، بودجهی سازمانهای جهانی کمکرسان به مهاجران را نیز کاهش دادهاست. این موضوع وضعیت پناهجویان را در کشورهای دیگر، از جمله پاناما، وخیمتر کرده است.
دانلد ترمپ پس از بازگشت به کاخ سفید، سیاستهای سختگیرانهای را برای اخراج مهاجران «مجرم» به کشورهای دیگر، از جمله پاناما، به اجرا گذاشت. او با امضای فرامین اجرایی، اخراج سریع مهاجران غیرقانونی را گسترش داد و اولویت را به بازداشت و تبعید «مجرمان خطرناک» اختصاص داد. در این راستا، پاناما بهعنوان یکی از مقاصد اصلی اخراج مهاجران انتخاب شد. بر بنیاد توافق با دولت پاناما، صدها مهاجر از ملیتهای مختلف، از جمله افغانستان، ایران و چین، با پروازهای نظامی به این کشور منتقل شدند و در اقامتگاهی موقت در پاناما سیتی تحت بازداشت موقت قرار گرفتند. این اقدام بخشی از طرح «اخراج انبوه» ترمپ بود که با فشار بر پاناما، از جمله تهدید به بازپسگیری کانال پاناما، همراه شد. این سیاستها با هدف تقویت امنیت ملی امریکا اجرا شدند، اما انتقادهایی را نیز به دلیل شرایط نامناسب مهاجران اخراجشده در پاناما به دنبال داشتند.