«خانهی آزادی بیان» با انتشار بیانیهای نسبت به تصمیم پسین دولت امریکا مبنی بر تعلیق فعالیت «صدای امریکا – ویاوای» و قطع بودجهی رادیو اروپای آزاد/رادیو آزادی ابراز نگرانی کرد و از مقامات این کشور خواست که در این تصمیمشان تجدیدنظر کنند.
این نهاد در بیانیه خود که امروز منتشر شد، گفت که «صدای امریکا» از زمان ایجادش در سال ۱۹۴۲ میلادی، با پخش اخبار به حدود ۵۰ زبان، «نقش مهمی» در اطلاعرسانی رویدادهای تاریخی مانند جنگ جهانی دوم، جنگ سرد، مبارزه با هراسافگنی و پیکار برای آزادی در سطح جهان، ایفا کردهاست.
خانهی آزادی بیان با اشاره به نقش این رسانهها در ترویج دموکراسی و مقابله با سانسور حکومتی در کشورهای مختلف، تاکید کرد که این تصمیم نه تنها حقوق میلیونها تن در سراسر جهان را تهدید میکند، بلکه اعتبار ارزشهای دموکراتیک را در مقیاس جهانی نیز به خطر میاندازد.
این نهاد همچنان افزود: «با توجه به اهمیت تاریخی و تاثیرات جهانی این رسانهها، بهجای تضعیف، باید حمایت و تقویت شوند.»
«خانهی آزادی بیان» همچنین از کانگرس امریکا خواست، برای دوام کار این رسانهها اقدام کند.
دولت امریکا به رهبری دانلد ترمپ، بودجه «ادارهی رسانههای جهانی ایالات متحده» را -که نهاد مادر این رسانههاست- بهطور کامل برای «فعالیتهای غیرضروری» قطع کردهاست. تصمیمیکه منجر به تعلیق فعالیتهای صدای امریکا شدهاست. این تصمیم همچنان رادیو آزادی را نیز متاثر ساختهاست.
صدای آمریکا در سال ۱۹۴۲، در بحبوحهی جنگ جهانی دوم، با هدف ارائهی اخبار بیطرفانه و مقابله با «پروپاگاندای دشمن» تاسیس شد. رادیو اروپای آزاد/رادیو آزادی نیز در سال ۱۹۴۹، در اوج جنگ سرد، برای پخش اخبار و اطلاعات مستقل به کشورهای تحت سلطهی کمونیسم ایجاد شد و با تمرکز بر «ارائهی حقیقت» به مناطقی با رسانههای سانسورشده، به ابزاری کلیدی در حمایت از آزادی بیان تبدیل گشت. هر دو سازمان با ماموریت مشترک مبارزه با سانسور و تقویت آگاهی عمومی، دههها اثرهایی بر جوامع تحت فشار گذاشتهاند.
اما برخی منتقدان، از جمله چهرههای محافظهکار در دولت ترمپ، معتقدند که این رسانهها پس از پایان جنگ سرد، از ماموریت اصلی خود فاصله گرفته و به «تریبونی برای دیدگاههای خاص سیاسی یا جناحی» تبدیل شدهاند.