دیدبان جهانی حقوق بشر میگوید که مهاجران اخراجشدهی افغانستانِ از ایالات متحده به کاستاریکا، از جمله اعضای یک خانواده که از ترس طالبان فرار کردهاند، در معرض اخراج اجباری به کشورهای خود هستند.
بربنیاد خبرنامهی دیدبان حقوق بشر، در میان ۲۰۰ مهاجر اخراجشده از ایالات متحده به کاستاریکا در ماه فبروری سال روان، شماری از شهروندان افغانستان نیز حضور دارند که در «شرایط نامناسبی» در یک مرکز پذیرش مهاجران، نزدیک مرز پاناما نگهداری میشوند. مهاجران از گرما و رطوبت شدید و نبود فعالیتهای تفریحی برای کودکان در این مرکز، شکایت دارند.
این افراد که در میان آنها 80 کودک نیز شامل اند، با دو پرواز اخراجی از امریکا به کاستاریکا منتقل شدهاند. در این میان، از یک خانوادهی اهل افغانستان، یک زن در حالیکه همسر او در امریکا مانده، به پاناما اخراج شده؛ همزمان، خواهر، برادر شوهر و برادرزادهی 14 ماههاش به کاستاریکا اخراج شدهاند. این نهاد میگوید که هر دو مرد خانواده با دولت پیشین افغانستان همکار بودند؛ موضوعی که بازگشت آنها به افغانستان را دشوار میکند. اعضای این خانواده گفتهاند که علیرغم درخواستهای مکرر پناهندگی از مقامات امریکایی، به آنها فرصت هیچ مصاحبهی معتبری برای «بررسی ترس آنها از بازگشت» داده نشدهاست.
در این بیانیه آمدهاست که کاستاریکا این مهاجران را تحت توافقی با ایالات متحده پذیرفته که جزئیات آن هنوز عمومی نشدهاست. رودریگو چاوز، رییسجمهوری کاستاریکا و عمر بادیلا، مدیر مهاجرت این کشور گفتهاند که کاستاریکا تنها پلی خواهد بود تا این مهاجران به کشورهای خود و یا سایر کشورها فرستاده شوند.
با این حال، دیدبان حقوق بشر تاکید دارد که کاستاریکا موظف است طبق قوانین بینالمللی، حق درخواست پناهندگی را تضمین کند و از بازگرداندن افراد به جاییکه که در معرض خطر جدی قرار میگیرند، خودداری کند.
مهاجران اخراجشده، علاوه بر شهروندان افغانستان، شامل شهروندان ایران، چین، روسیه، ازبیکستان و دیگر کشورهای آسیای مرکزی و ویتنام استند.
این در حالی است که بهگفتهی دیدبان حقوق بشر، مقامات امریکایی مدعیاند این اخراجها بخشی از اجرای قوانین مهاجرتی در برابر «مجرمان» است، اما هیچ مدرکی مبنی بر ارتکاب جرم توسط این مهاجران –بهجز ورود غیرقانونی- ارایه نشدهاست.
ترمپ در دور دوم ریاستجمهوری خود، سیاستهای سختگیرانهی مهاجرتی را در پیش گرفته که بر مبنای آن، برخی از مهاجرانی را که او «مجرم» میپندارد، اخراج شدهاند. او در جریان کارزار انتخاباتیاش وعده داده بود که «بزرگترین عملیات اخراج مهاجران در تاریخ امریکا» را اجرا کند.