نوار غزه باری دیگر درگیر موجی از حملات هوایی «مرگبار» اسرائیل شدهاست. حملاتی که با «محکومیتهای جدی» از سوی سازمانهای بشری، میانجیهای صلح و کشورهای مختلف جهان مواجه شدهاند.
تام فلچر، معاون دبیرکل سازمان ملل متحد در امور بشردوستانه، در جلسهای در شورای امنیت اعلام کرد که «دیشب، بدترین ترسهای ما به واقعیت پیوست.» او تاکید کرد که آتشبس یکماهه، که غذا، سرپناه و کمکهای درمانی را به این منطقه آورد و به صدها هزار فلسطینی آواره اجازهی بازگشت به خانههای ویرانشدهی شان داد، «اکنون بهطور کامل از بین رفته است.»
فلچر هشدار داد که جامعهی بینالمللی «نباید و نمیتواند» به شرایط پیش از آتشبس بازگردد و خواستار اقدام فوری برای توقف خشونتها شد.
از سوی دیگر رزالیا بولن، متخصص ارتباطات یونیسف که در غزه حضور دارد، حملات را «بسیار سخت» توصیف کرد. به گفتهی بولن، صدای فریادها، آمبولانسها و پرواز مداوم پهپادها و هواپیماها در طول شب شنیده میشد.
از سویی هم در منطقه، عبدالفتاح السیسی، رییسجمهوری مصر، و شیخ مشعل الاحمد الجابر الصباح، رهبر کویت، که از میانجیهای اصلی مذاکرات آتشبس بودند، در گفتوگویی تلیفونی، این حملات را «نقض آشکار قوانین بینالمللی و توافق آتشبس» خواندند و شدیداً آنرا محکوم کردند.
هر دو رهبر مدعی شدند که این اقدامات بخشی از «تلاشهای برنامهریزیشده» برای غیرقابل سکونت کردن غزه و آواره کردن فلسطینیها است و هشدار دادند که این حملات میتوانند درگیریها را گسترش دهند و صلح منطقهای را به خطر بیندازند.
در سوی دیگر گروه شبهنظامی حزبالله لبنان نیز این حملات را محکوم کرد و گفت که «اسرائیل با «حمایت دولت ترمپ به غزه حمله میکند.»
حزبالله تاکید کرد که اسرائیل در ۱۵ ماه جنگ نتوانسته ارادهی مقاومت فلسطینی را در هم بشکند و از جامعهی بینالمللی خواست تا برای «توقف این جنایت» اقدام کند.
همچنان وزارت امور خارجهی ایران در بیانیهای هشدار داد که اجازهدادن به اسرائیل برای از سرگیری حملات مرگبار و مسدود کردن تمام کمکها به غزه، «عواقب فاجعهباری برای صلح و امنیت جهانی»به دنبال خواهد داشت.
در همین حال، رجب طیب اردوغان رییس جمهوری ترکیه اسرائیل را «دولت هراسافگن» نامید و تاکید کرد که این دولت از «خون، زندگی و اشکهای بیگناهان» تغذیه میکند.
اردوغان همچنان وعده داد که تلاشهای دیپلماتیک خود را برای متوقف کردن خشونتها و تضمین آتشبس افزایش دهد.
علاوه بر این، وزارت خارجهی فرانسه نیز این حملات را محکوم کرد و از اسرائیل و فلسطینیها خواست تا به آتشبس احترام بگذارند.
پاریس تاکید کرد که این خصومتها تلاشها برای آزادی گروگانها را به خطر انداخته و جان افرد ملکی را تهدید میکند
آنتونی آلبانیزی، نخستوزیر استرالیا نیز با ابراز نگرانی از رنج عظیم در غزه، از همهی طرفها خواست به توافق آتشبس جنوری و آزادی گروگانها پایبند بمانند.
حملات هوایی اسرائیل به غزه از بامداد دیروز، پس از آرامشی نسبی، از سوی ارتش این کشور از سر گرفته شد و تاکنون جان ۴۰۴ تن را گرفته و ۵۶۰ تن دیگر را زخمی کرده است.
این حملات، ساکنان غزه را در آستانهی فاجعهای دیگر انسانی قرار داده است.
با این حال، با وجود واکنشهای جهانی، اظهارات مقامات اسرائیلی مبنی بر ادامهی عملیات «تا تحقق اهدافشان»، چشمانداز صلح را مبهم کردهاست.