حملات هوایی اسرائیل به نوار غزه پس از دو ماه آتشبس شکننده موجی از اعتراضات داخلی را در این کشور برانگیختهاست. انجمن خانوادههای گروگانها در اسرائیل با صدور بیانیهای تند، بازگشت به جنگ را محکوم کرد و آن را نشانهای از «رها کردن گروگانها» توسط دولت بنیامین نتانیاهو دانست. این انجمن هشدار داد که فشار نظامی جان گروگانهای باقیمانده را به خطر میاندازد.
این انجمن در بیانیهاش از دولت اسرائیل پرسیدهاست که: «چرا از توافقی که میتوانست همهی گروگانهای زنده را در ازای پایان جنگ آزاد کند، عقبنشینی کردید؟»
این انجمن هشدار دادهاست که این حمله ممکن است باعث کشتهشدن گروگانهای زنده نزد حماس، شود.
حملات هوایی اسرائیل به نوار غزه که از بامداد امروز (18 مارچ) پس از آرامش نسبی، توسط ارتش اسرائیل از سر گرفته شدهاست تا کنون دستکم ۴۰۴ فلسطینی را کشته و 560 تن دیگر را زخمی کردهاست.
بر بنیاد گزارشها این حملات در حالی انجام شده که هنوز ۵۹ گروگان اسرائیلی در دست حماس باقی ماندهاند.
به گفتهی مقامها اسرائیلی، از این تعداد، ۳۵ تن مردهاند و تنها حدود ۲۴ تن «احتمالاً زنده هستند.»
بر بنیاد اطلاعات، از شروع آتشبس، ۳۳ گروگان اسرائیلی در ازای آزادی حدود هزار و هشتصد زندانی فلسطینی آزاد شدند، اما اکنون سرنوشت گروگانهای باقیمانده با حملهی گستردهی اسرائیل بالای مردم غزه به مخاطره افتادهاست.
با این حال، چهرههایی چون بتزالل اسموتریچ، وزیر مالیه و متحد تندرو نتانیاهو، از این حملات استقبال کردهاند. این چهره پیشتر تهدید کرده بود در صورت تمدید آتشبس از ائتلاف حاکم خارج میشود. او به صراحت افزوده بود: «هدف ما نابودی کامل حماس است.»
اسموتریچ معتقد است که ادامهی درگیری، تنها راه تضمین امنیت اسرائیل است.
با این حال، منتقدان میگویند تصمیمات نتانیاهو بیش از آنکه بر بنیاد راهبرد های نظامی باشد، تحت تاثیر ملاحظات سیاسی برای حفظ ائتلاف شکنندهاش قرار دارد.
از سوی دیگر ، اسرائیل کاتز وزیر دفاع این کشور، نیز تاکید کرد که درگیریها تا زمان آزادی همهی گروگانها، چه زنده و چه مرده، ادامه خواهند یافت.
ارتش اسرائیل همزمان به ساکنان شرق غزه، از جمله بیتحانون، دستور تخلیه داده و این امر «احتمال آغاز عملیات زمینی جدید» را تقویت کرده است.
از سوی دیگر، حماس این حملات را به شدت محکوم کردهاست. اسوشیتدپرس به نقل از عزت الرشق، عضو دفتر سیاسی این گروه نوشته که این حمله «حکم اعدام» برای گروگانهای باقیمانده است،
وی نتانیاهو را متهم کرده که برای نجات ائتلاف سیاسی خود، جنگ را از سر گرفته است. او ادعا کرد که اسرائیل به تعهدات خود در توافق آتشبس جنوری پایبند نبوده و از میانجیها خواسته تا «حقیقت نقض توافق توسط اسرائیل» را روشن کنند.
حماس همچنین هشدار داد که این حملات، سرنوشت گروگانهای اسرائیلی را به مخاطره انداخته و مسئولیت کامل آن بر عهدهی دولت نتانیاهو است.
این تحولات، آتشبس شکنندهای را که با میانجیگری امریکا، قطر و مصر برقرار شده بود، حالا «بهطور کامل از بین بردهاست.»
در این میان، سرنوشت ۵۹ گروگان باقیمانده و بیش از دو میلیون ساکن غزه به مخاطره جدی قرار گرفتهاست و از نظر تحلیلگران، منطقه بار دیگر در آستانهی «یک درگیری تمامعیار» قرار گرفتهاست.