پس از آنکه دانلد ترمپ اعلام کرد ایالات متحده ایران را مسئول هرگونه حملات آینده توسط گروه شبهنظامی حوثی در یمن میداند، قیمت نفت در بازارهای جهانی امروز دوشنبه (۱۷ مارچ) افزایش یافت. بر بنیاد دادههای «سیانبیسی»، قیمت نفت خام ایالات متحده با ۴۰ سنت افزایش (معادل ۰.۶ درصد) به ۶۷.۵۸ دالر در هر بشکه رسید. همزمان، شاخص جهانی برنت نیز با رشد ۴۴ سنت (۰.۶۲ درصد) به ۷۱.۰۲ دالر در هر بشکه معامله شد.
این قیمتها در حالی رو به افزایش اند که تنشها در خاورمیانه به دلیل حملات مداوم حوثیها به کشتیهای بازرگانی در دریای سرخ و اقدامات نظامی اخیر ایالات متحده علیه این گروه بالا گرفته است.
تهدید مستقیم ایران توسط ترمپ
ترمپ در پستی در پلتفرم «تروتسوشال» به شکل مستقیم ایران را هشدار داد و نوشت: «از این لحظه به بعد، هر شلیکی که حوثیها انجام دهند، بهعنوان شلیکی از جنگافزارها و رهبری ایران تلقی خواهد شد. این کشور مسئول شناخته شده و عواقب وخیمی را متحمل خواهد گردید.»
این موضعگیری پس از آن اعلام شد که ایالات متحده در آخر هفته موج جدیدی از حملات هوایی علیه مواضع حوثیها در یمن انجام داد. امریکا میگوید که این حملات در «پاسخ به اقدامات این گروه در هدف قرار دادن کشتیهای تجاری در دریای سرخ صورت گرفت.»
از سوی دیگر پیت هگست، وزیر دفاع ایالات متحده نیز اعلام کرد که حملات نظامی علیه حوثیها تا زمانی ادامه خواهند داشت که این گروه حملات خود را علیه کشتیهای این کشور متوقف کند.
او تاکید کرد: «این حملات دربارهی آزادی کشتیرانی و بازگرداندن بازدارندگی است. لحظهای که حوثیها اعلام کنند به کشتیها و پهپادهای ما شلیک نمیکنند، این عملیات پایان مییابد. اما تا آن زمان، بیامان خواهد بود.»
ریشههای تنش: حملات حوثیها و اتحاد با ایران
حوثیها از اواخر سال ۲۰۲۳ حملات خود به کشتیهای بازرگانی در دریای سرخ را آغاز کردند.
به باور امریکا این اقدامات در حمایت از حماس، گروه شبهنظامی فلسطینی، انجام میشود.
همچنان امریکا به این باور است، که حوثیها و حماس هر دو از متحدان ایران هستند.
به هر حال، این حملات مسیرهای بازرگانی بینالمللی، بهویژه کشتیهای کانتینری که از دریای سرخ و کانال سویس عبور میکردند، را مختل کرده است. شرکتهای کشتیرانی مجبور شدهاند مسیرهای جایگزین طولانیتر و پرهزینهتری را انتخاب کنند.
دولت ترمپ بار دیگر سیاست «فشار حداکثری» را علیه ایران با هدف کاهش صادرات نفت این کشور و تضعیف اقتصاد آن، به اجرا گذاشته است.
اسکات بسنت، وزیر مالیهی امریکا اخیراً اعلام کرد که «فروپاشی اقتصاد ایران» یکی از اهداف اصلی این دولت است.
در واپسین تحریمها امریکا محسن پاکنژاد، وزیر نفت ایران را به همراه دست کم بیست نهاد و کشتی مرتبط با این کشور تحریم کرد.
از سوی دیگر، افزایش تنشها بین ایالات متحده، ایران و متحدانش در منطقه، بهویژه حوثیها، نگرانیها دربارهی ثبات عرضهی نفت و امنیت مسیرهای کشتیرانی را تشدید کرده است.
به باور بسیاری، تهدیدات مستقیم ترمپ علیه ایران و ادامهی حملات نظامی علیه حوثیها نشاندهندهی رویکرد تهاجمی دولت او برای مهار نفوذ ایران در خاورمیانه است.
با این حال، موفقیت این راهبرد در دستیابی به اهداف اعلامشده، از جمله توقف حملات حوثیها و جلوگیری از پیشرفت برنامه هستهای ایران، همچنان نامشخص است.