مارک کارنی، نخستوزیر جدید کانادا، در نخستین سفر رسمی خارجی خود، امروز دوشنبه (17 مارچ) در پاریس با امانوئل مکرون، رییسجمهوری فرانسه، دیدار کرد. این سفر در حالی انجام میشود که دانلد ترمپ، رییسجمهوری ایالات متحده، با وضع تعرفههای سنگین و اظهارات جنجالبرانگیز، حاکمیت و اقتصاد کانادا را نشانه گرفتهاست.
در این دیدار کارنی در مقابل تعرفههای امریکا، به دنبالجلب حمایت فرانسه، یکی از قدیمیترین متحدان کشورش، شد. مکرون نیز بدون اشارهی مستقیم به ترمپ، در این دیدار اظهار داشت، که تعرفهها تنها تورم را افزایش میدهند و «بازرگانی عادلانه» موثرتر از «سیاستهای تعرفهای» است که به زنجیرههای تامین و یکپارچگی اقتصادی آسیب میرساند.
او تاکید کرد: «ما با شرکای وفادار خود محکم ایستاده هستیم و بهتر میتوانیم منافع و حاکمیت خود را حفظ کنیم.»
کارنی نیز گفت: «میخواهم فرانسه و اروپا، با کانادا که اروپاییترین کشور غیراروپایی و در عین حال کاملاً امریکایی شمالی است، همکاری کنند و روابط مثبت با امریکا را حفظ کنند.»
او در مراسم سوگند خود تاکید کرده بود که کانادا هرگز بخشی از ایالات متحده نخواهد شد و هویتی متمایز از امریکا دارد، هویتی که ریشه در سه ملت فرانسوی، انگلیسی و بومی دارد.
تنش با امریکا
از زمان بازگشت ترمپ به قدرت، او تعرفههای سنگینی بر فولاد و المونیم کانادا وضع کرده و با اظهاراتی مبنی بر تبدیل کانادا به پنجاهویکمین ایالت امریکا، خشم کاناداییها را برانگیخته است.
این موضوع به فراخوان تحریم محصولات امریکایی در کانادا منجر شده است.
ترمپ همچنین در ۲ اپریل تهدید کرد که تعرفههای گستردهای بر همهی شرکای بازرگانی امریکا اعمال خواهد کرد.
کارنی اعلام کرد که در حال حاضر برنامهای برای سفر به واشنگتن ندارد، اما آمادهی دیدار با ترمپ، مشروط بر احترام به حاکمیت کانادا است.
او همچنین از بازنگری خرید جتهای اف-۳۵ امریکایی به دلیل جنگ بازرگانی خبر داد.
مکرون نیز محاطانه تلاش میکند متحدان فرانسه را از وابستگی به جنگافزارهای امریکایی دور کند، بهویژه با توجه به نگرانیهای اروپا دربارهی اتکای بیش از حد به امریکا در زمینهی دفاعی.
برنامهی سفر کارنی: از پاریس تا لندن و قطب شمال
بر اساس گزارشها پس از پاریس، کارنی به بریتانیا سفر خواهد کرد تا با کییر استارمر، نخستوزیر، و چارلز سوم، پادشاه این کشور، دیدار کند. این سفر برای کارنی که از سال ۲۰۱۳ تا ۲۰۲۰ رییس بانک مرکزی انگلستان بود، نوعی بازگشت به خانه محسوب میشود.
او سپس به منطقهی قطبی کانادا خواهد رفت تا بر امنیت و حاکمیت این کشور تاکید کند.
انتخاب پاریس و لندن بهعنوان مقاصد اولیه، نشاندهندهی اهمیت تاریخی این دو قدرت استعماری در شکلگیری کانادا است. دانیل بلاند، استاد علوم سیاسی دانشگاه مکگیل، به اسوشیتدپرس گفته که «تفاوت کلیدی کانادا با امریکا در حفظ نظام پارلمانی بریتانیایی و عدم جدایی خشونتآمیز از بریتانیا نهفته است.»
این سفر و اقدامات کارنی به نظر، تلاش کانادا برای تقویت جایگاه خود در عرصهی بینالمللی و مقاومت در برابر فشارهای امریکا است، در حالی که همچنان به دنبال «حفظ روابط مثبت» با این کشور همسایه است.