سازمان جهانی بهداشت هشدار داده که تا ماه جون سال جاری، هشتاد درصد از مراکز صحی مورد حمایت این سازمان در افغانستان به دلیل «کمبود بودجه» در معرض بستهشدن قرار دارند.
این سازمان اعلام کرده است که بدون افزایش فوری بودجهی این سازمان، بیش از 220 مرکز صحی تا ماه جون سال جاری تعطیل خواهند شد که در پی آن 1.8 میلیون تن از دریافت خدمات صحی اولیه محروم میمانند. این سازمان میگوید که این امر، گروههای آسیبپذیری مانند زنان، کودکان، بزرگسالان، بیجاشدهگان و مهاجرانی که به کشور برگشتهاند را از دسترسی به مراقبتهای حیاتی محروم خواهد کرد.
این در حالیست که تا 14 حوت سال جاری، 167 مرکز در 25 ولایت کشور به دلیل «مشکلات مالی» بسته شدهاند که نتیجهی آن بیبهره ماندن 1.6 میلیون تن از مراقبتهای «صحیای نجاتبخش» بودهاست.
در اعلامیهی این سازمان همچنان آمدهاست که مشکلات مالی این سازمان، مناطق شمالی، غربی و شمال شرقی کشور را بیشتر از سایر نقاط تحت تاثیر قرار دادهاست و بیش از یک سوم مراکز صحی در این مناطق بسته شدهاند که بهگفتهی این سازمان «زنگ خطر یک بحران انسانی قریبالوقوع را به صدا درآورده است.»
ادوین سنیزا سالوادور، نمایندهی سازمان بهداشت جهانی در افغانستان، در این رابطه میگوید: «این بستهشدنها تنها اعدادی در یک گزارش نیستند؛ آنها نشاندهنده مادرانی هستند که نمیتوانند به طور معیاری زایمان کنند، کودکانی که از دریافت واکسینهای که برایشان حیاتیست، محروم میشوند و جوامعی که بدون محافظت در برابر شیوع بیماریهای مرگبار رها شدهاند.» او میافزاید: «پیامدهای بستهشدن مراکز صحی با جانهای از دست رفته سنجیده خواهد شد.» او همچنان میگوید که هر روز تاخیر در امر حمایت مالی از فعالیتهای این سازمان، به «مرگهای قابل پیشگیری و آسیب زدن به زیرساختهای صحی افغانستان منجر خواهد شد.»
به نقل از این اعلامیه، افغانستان هماکنون با چالشهای صحی زیادی از جمله شیوع سرخکان، مالاریا، تب دانگ، فلج اطفال و تب خونریزیدهندهی کریمه-کانگو روبروست. این اعلامیه همچنان میافزاید که در دو ماه نخست سال 2025، بیش از 16 هزار مورد مشکوک سرخکان با 111 مرگ گزارش شده است.
این نگرانی در حالی مطرح میشود که اخیراً روزا اوتونبایوا، نمایندهی ویژی دبیر کل و رییس هیات معاونت سازمان ملل (یوناما) در افغانستان در نشست شورای امنیت در بارهی اوضاع افغانستان گفت که کاهش بودجهی کمکها تاثیرات چشمگیری بر مردم افغانستان گذاشته و این روند همچنان ادامه خواهد داشت. اوتونبایوا افزود که تنها در ماه فبروری، بیش از ۲۰۰ مرکز صحی در افغانستان تعطیل شده که زندگی حدود ۱.۸ میلیون تن را تحت تاثیر قرار داده و ارائهی خدمات درمانی ضروری، از جمله رسیدگی به سوءتغذیهی کودکان، را بهشدت محدود کرده است.