علی امین گنداپور، وزیر اعلی ایالت خیبرپختونخوا از دولت فدرال پاکستان خواست به جای اخراج مهاجران افغانستان، به آنها شهروندی اعطا کند.
گنداپور که از رهبران ارشد حزب تحریک انصاف است، گفت: «پناهجویان افغانستان همسایگان ما هستند. ما زمانی با آغوش باز از آنها استقبال کردیم، اما اکنون سیاستی شکستخورده را دنبال میکنیم.»
گنداپور با «غیرشایسته» خواندن این رویکرد دولت پاکستان، درخواست کرد که در این تصمیم تجدیدنظر شود. او اظهار داشت: «من مخالف اخراج مهاجران افغانستان هستم که در ایالت ما زندگی میکنند. شرایط مذاکره با طالبان با وزارتخانههای امور خارجه و داخله ارسال شده، اما هنوز پاسخی دریافت نشده است. در عین حال، پیشنهاد من برای مذاکره مورد تمسخر قرار گرفت و جدی گرفته نشد.»
این در حالیست که، بر بنیاد بیانیهی وزارت داخلهی پاکستان در تاریخ 7 مارچ، به مهاجران افغانستان تا 31 ماه جاری میلادی مهلت داده شده تا بهطور داوطلبانه این کشور را ترک کنند. این بیانیه هشدار داد که پس از این تاریخ، کسانی که باقی بمانند با «اخراج اجباری» مواجه خواهند شد. این کارشیوه شامل دارندگان «افغان کارت» و تمامی اتباع بدون مدارک افغانستان میشود.
در بیانیه آمده است: «دارندگان افغان کارت باید تا 31 مارچ 2025 پاکستان را ترک کنند. همهی اتباع خارجی بدون مدرک و دارندگان افغان کارت توصیه میشوند پیش از این تاریخ بهطور داوطلبانه خارج شوند. روند اخراج از اول اپریل 2025 آغاز خواهد شد.»
وزیر اعلی خیبرپختونخوا همچنین دولت فدرال را به ناکارآمدی متهم کرد و آن را مسئول وخامت اوضاع امنیتی در خیبرپختونخوا و بلوچستان دانست. وی هشدار داد: «آنها باید سیاستهای خود را بازنگری و اصلاح کنند، وگرنه دیر یا زود شرایطی مشابه سال 1971 پدید خواهد آمد.»
گنداپور همچنین ادعا کرد که «حکومت» همه چیز را به خطر انداخته تا تنها یک حزب سیاسی یعنی تحریک انصاف را سرکوب کند. او اتهامات مبنی بر اینکه عمران خان، بنیانگذار این حزب، مسئول بحران کنونی کشور است را رد کرد.
این اظهارات در حالی مطرح میشوند که به گزارش اکسپرس تریبون، پاکستان درخواست طالبان برای تمدید مهلت اقامت پناهجویان افغانستان در این کشور را «قاطعانه» رد کردهاست.
منابع به این روزنامه گفتهاند که اخراج این مهاجران از اول اپریل، عمدتاً از طریق گذرگاه تورخم انجام خواهد شد. گذرگاهی که به گفتهی این منابع، طالبان مسئول بسته شدن آن است.
این تصمیم در شرایطی اعلام شده که پاکستان، طالبان را مسئول افزایش حملات هراسافگنانه در خاک خود میداند و مدعی است اتباع افغانستان در این حملات نقش دارند. همچنین، از ۲۱ فبروری، گذرگاه تورخم بهدلیل اختلاف بر سر ساخت یک پست بازرسی توسط طالبان که پاکستانیها میگویند در خاک آنها صورت میگرفته، بسته شده است.