در پی افزایش حملات هراسافگنانه در پاکستان، قرار است رهبری نظامی این کشور فردا، سهشنبه (18 مارچ)، در نشستی «محرمانه» با نمایندگان پارلمان به بررسی چالشهای امنیتی بپردازند. این نشست به توصیهی شهباز شریف، نخستوزیر این کشور، در تالار پارلمان پاکستان برگزار خواهد شد.
بر بنیاد اعلام دفتر نخستوزیر پاکستان، در این جلسه که با حضور اعضای کابینه، رهبران پارلمانی و نمایندگان منتخب احزاب سیاسی برگزار میشود، قرار است مقامات نظامی، گزارشی جامع از «تهدیدات داخلی و خارجی» ارائه دهند که در سایهی نگرانیهای فزاینده، ناشی از موج اخیر حملات هراسافگنانه در این کشور تهیه شده است.
در هفتههای پسین، حملات متعددی امنیت پاکستان را به چالش کشیدهاند. در بلوچستان، شبهنظامیان به قطار مسافربری «جعفر اکسپرس» حمله کردند و یک بمبگذاری انتحاری دیگر علیه کاروان نیروهای امنیتی این کشور انجام دادند. همچنین در خیبرپختونخوا، حمله به قرارگاه نظامی بنو منجر به کشته شدن 16 مهاجم و 5 سرباز پاکستانی شد. در حادثهای دیگر، حمیدالحق حقانی، رهبر یکی از شاخههای جمعیت علمای اسلام و فرزند سمیعالحق، به همراه 5 تن دیگر در حملهی انتحاری به دارالعلوم حقانی، در منطقهی نوشهره در ایالت خیبر پختونخوا، جان باختند.
دولت پاکستان بارها طالبان را مسئول افزایش این حملات دانسته و مدعی شدهاست که اتباع افغانستان در این اقدامات هراسافگنانه دست دارند. مقامهای پاکستانی همچنین ادعا کردهاند که حمله به قرارگاه بنو در خیرپختونخوا نیز «توسط اتباع افغانستان» انجام شده است. همچنین پس از حمله به قطار جعفر اکسپرس، اسلامآباد اعلام کرد که این عملیات توسط هراسافگنانی انجام شده که با «هدایتکنندگان در افغانستان» در ارتباط بودند. چیزی که طالبان آن را رد کرد.
در این میان، پاکستان هند را نیز به عنوان «حامی اصلی» این حملات معرفی کردهاست. احمد شریف چودری، سخنگوی ارتش پاکستان در یک نشست مطبوعاتی در اسلامآباد اظهار داشت که هند نهتنها پشت حمله به بلوچستان بلکه در اقدامات هراسافگنانهی پیشین نیز نقش داشته است. با این حال، نرندرا مودی، نخستوزیر هند، در تازهترین اظهارات خود، پاکستان را «کانون آشوب» نامید و از این کشور خواست تا «مسیر هراسافگنی» را رها کرده و به سوی صلح گام بردارد. وی تاکید کرد که هراسافگنی ریشهی عمیق در پاکستان دارد و نهتنها هند، بلکه کل جهان را تهدید میکند.
این وضعیت اما، اثرهای ناگواری بر مهاجران افغانستان نیز گذاشتهاست. وزارت داخلهی پاکستان در 7 مارچ اعلام کرد که دارندگان «افغان کارت» تا 31 مارچ فرصت دارند تا بهطور داوطلبانه کشور را ترک کنند، در غیر این صورت از اول اپریل روند «اخراج اجباری» آنها آغاز خواهد شد. روزنامهی اکسپرس تریبون پاکستان امروز به نقل از منابعاش نوشت که این کشور درخواست طالبان برای تمدید این مهلت را رد کردهاست.
این نشست پارلمانی در حالی برگزار میشود که پاکستان با چالشهای امنیتی رو به رشدی مواجه است و انتظار میرود گزارش ارتش، راهکارهای این کشور برای «مقابله با تهدیدات» و برنامههای آینده را روشن کند.