تحریک طالبان پاکستان، با نشر اعلامیهای از آغاز عملیات بهاری خود با نام «خندق» خبر داد. این گروه اعلام کرد که «حملات هدفمندی را علیه ارتش، نهادهای امنیتی و همکاران آنها در سراسر پاکستان» انجام خواهد داد.
بربنیاد اعلامیهی رسمی منتشرشده، این عملیات بهعنوان بخشی از «جهاد دفاعی مقدس» این گروه برای «برقراری شریعت» برنامهریزی شدهاست. «تیتیپی» در این اعلامیه هدف اصلی خود را مبارزه با آنچه «نهادهای امنیتی ظالم و ستمگر» میخواند، عنوان کردهاست.
این گروه اعلام کرده که عملیات خندق شامل مجموعهای از حملات متنوع، از جمله «کمین، حملات چریکی و استشهادی»، با استفاده از تسلیحات پیشرفتهای مانند «جنگافزارهای لیزری» خواهد بود. در اعلامیه آمدهاست که این حملات عمدتاً بر پایگاهها، اردوگاهها و پاسگاههای امنیتی ارتش پاکستان انجام خواهند شد.
تیتیپی همچنین ادعا کرده که نیروهای آن در «سطوح مرکزی و ایالتی سازماندهی شدهاند» و به گفتهی این گروه، این نیروها در «فنون جنگهای چریکی آموزش دیدهاند.»
تحریک طالبان پاکستان در این اعلامیه، دلیل اصلی عملیات خود را مبارزه با «نظامیان بدنامی» عنوان کرده که به گفته این گروه، «طی 77 سال گذشته مسئول بیثباتی سیاسی، غارت خزانهی ملی، انحصار منابع اقتصادی، سرکوب قوه قضاییه، تخریب نظام آموزشی و بازداشتهای خودسرانهی شخصیتهای سیاسی بودهاند.»
در بخش پایانی اعلامیه، «تحریک طالبان پاکستان» از قبایل و مردم این کشور خواسته است تا به تعهدات «شرعی و اخلاقی» خود عمل کرده و از این گروه برای «بازگرداندن صلح»، پشتیبانی کنند.
این گروه گفته که بهزودی با تلاشهایش، پاکستان به «پناهگاهی برای صلح» تبدیل خواهد شد و «روابط مثبت با کشورهای همسایه بربنیاد اصول اسلامی» برقرار خواهد کرد.
«تحریک طالبان پاکستان» دست کم در یک سال گذشته، فعالیتهای خود را به شکل قابلتوجهی افزایش داده و به یکی از بزرگترین تهدیدات امنیتی برای پاکستان تبدیل شده است.
به ادعای مقامهای دولت پاکستان، پس از تسلط طالبان بر افغانستان در اگست ۲۰۲۱، این گروه از «حمایت تدارکاتی و پناهگاههای امن در خاک افغانستان» بهرهمند شده و توانسته حملات خود را علیه «ارتش و اهداف ملکی» در پاکستان شدت بخشد.
این گروه در سال گذشته مسئولیت دهها حملهی مرگبار را بر عهده گرفته است، از جمله بمبگذاریها و کمینهایی در مناطق خیبرپختونخوا و بلوچستان. مقامهای پاکستانی همچنین ادعا میکنند که این گروه از تسلیحات پیشرفتهتری که پس از خروج نیروهای امریکایی از افغانستان به دست آمده استفاده میکند، امری که نگرانیهای این کشور را دربارهی نقش طالبان افغانستان در «تقویت» این گروه افزایش داده است.
در کنار افزایش حملات، تیتیپی در سال گذشته تلاش کرده تا ساختار سازمانی خود را تقویت کرده و با گروههای کوچکتر افراطی در پاکستان ادغام شود. این گروه تحت رهبری نور ولی محسود، که از سال ۲۰۱۸ سکاندار آن است، راهبرد خود را بر هدفگیری دقیقتر نیروهای امنیتی متمرکز کرده و از «حملات کور» علیه افراد ملکی تا حدی فاصله گرفته است. با این حال، مذاکرات صلح با دولت پاکستان که در سال ۲۰۲۲ آغاز شده بود، در اواخر همان سال با شکست مواجه شد و تیتیپی بار دیگر به حملات گسترده روی آورد.
گزارشها حاکی از آن است که این گروه با بهرهگیری از نارضایتیهای اجتماعی و اقتصادی، عمدتاً در مناطق قبیلهای پاکستان، نیروی انسانی جدیدی جذب کرده است. از سوی دیگر، حضور پررنگ تیتیپی در مرزهای افغانستان و پاکستان، همراه با ادعای عدم همکاری مؤثر طالبان افغانستان برای مهار آن، تنشها میان اسلامآباد و طالبان را تشدید کرده و چشمانداز امنیتی منطقه را پیچیدهتر ساخته است.