دفتر مبارزه با مواد مخدر و جرایم سازمان ملل اعلام کرد که پیش از کاهش کشت تریاک، این ماده به ارزش ۴.۶ تا ۵.۹ میلیارد دالر در این کشور ذخیر شدهاست؛ رقمی که به گفتهی این نهاد، احتمالاً در کاهش برخی از چالشهای اقتصادی افغانستان پس از به قدرت رسیدن طالبان نقش داشته است.
غاده والی، مدیر اجرایی دفتر مبارزه با مواد مخدر و جرایم سازمان یافتهی ملل متحد گفتهاست که گرانبها بودن تریاک و وجود ذخایر آن نشان میدهد که قاچاق مواد مخدر در افغانستان همچنان یک بازرگانی «پرسود» است.
او نگرانی خود را از انتقال این درآمدها به «گروههای جرایم سازمانیافتهی بینالمللی» ابراز کرده و گفتهاست که این موضوع باعث «بیثباتی» افغانستان، منطقه و جهان خواهد گردید.
او به منظور فراهمآوری ثبات در افغانستان، بر سرمایهگذاری بر راههای جایگزین و پایدار در این کشور تاکید کردهاست.
در بیانیهی این نهاد آمدهاست که در پایان سال ۲۰۲۲ حدود 13 هزار و 200 تن مواد مخدر در افغانستان ذخیره شدهاست که میتواند نیاز بازار مواد مخدر این کشور را تا سال ۲۰۲۷ تامین کند.
در بیانیهی این نهاد همچنان آمده که در سال 2022، تنها 30 درصد از این ذخایر در اختیار کشاورزان قرار داشت، در حالی که 60 درصد باقیمانده در دست بازرگانان و صادرکنندگان بزرگ بود.
طالبان در جریان جنگ در برابر حکومت جمهوری، از تریاک به عنوان یکی از اصلیترین منابع درآمدی خود استفاده میکرد؛ اما رهبر این گروه چند ماه پس از به قدرت رسیدن، توسط فرمانی، کشت و بازرگانی مواد مخدر را ممنوع اعلام کرد. پس از این تصمیم آمارها نشان میدهند که در سال 2024 قیمت تریاک ده برابر افزایش داشتهاست. با این حال، برخی از تحلیلگران باورمندند که فشارهای اقتصادی بر طالبان از سوی جامعهی جهانی ممکن است این گروه را دوباره به سمت تولید و تجارت مواد مخدر سوق بدهد.