به گزارش روزنامهی بنگلادیشی «جگونیوز24»، عاملان گروگانگیری قطار مسافربری «جعفر اکسپرس» از طریق تلفنهای ماهوارهای با «فرماندهان» خود در افغانستان در تماس بودند.
رسانهی هندی «تایمز نو نیوز» نیز از منابع امنیتی پاکستان نقل کرده که مهاجمان با فرماندهان خود در «بیرون از کشور» در تماس بودند.
با این حال تاکنون اظهار نظر رسمی از سوی مقامات پاکستانی در این خصوص منتشر نشدهاست.
پیش از این اما، دولت پاکستان بارها مدعی شده که گروههای جداییطلب بلوچ، از جمله ارتش آزادیبخش بلوچستان، که مسئول گروگانگیری اخیر است، از حمایت خارجی برخوردارند و برخی از رهبران یا فرماندهان آنها در خارج از کشور، بهویژه در افغانستان، حضور دارند. به عنوان مثال، پس از حمله به قنسولگری چین در کراچی در نوامبر ۲۰۱۸، مقامهای پاکستانی اعلام کردند که اسلم بلوچ (معروف به آچو)، طراح اصلی حمله، در قندهار افغانستان کشته شده است.
روز گذشته، قطار مسافربری «جعفر اکسپرس» که بیشاز چهارصد مسافر، از جمله نیروهای امنیتی پاکستان را حمل میکرد، در منطقهی کوهستانی «گذرگاه بولان» هدف حمله قرار گرفت. این حمله در حالی رخ داد که قطار در مسیر کویته به پیشاور در حرکت بود.
مهاجمان پیش از حمله به قطار، خط آهن را بمبگذاری کرده و سپس از سمت پیشرو به آن تیراندازی کردند که منجر به زخمی شدن راننده شد. گفته میشود که در درگیری میان مهاجمان و ارتش پاکستان 27 تن از مهاجمان کشته و دست کم 17 مسافر نیز زخمی شدهاند.
به گزارش رویترز به نقل از مقامهای پاکستانی، تاکنون 155 تن از گروگانها نجات داده شدهاند. رویترز پیش از این شمار مسافران این قطار را ۴۲۵ تن گزار داده بود. ارتش آزادی بخش بلوچ شمار گروگانها را 214 تن اعلام کردهاست.
گروه تجزیهطلب «ارتش آزادیبخش بلوچستان» هشدار داده که در صورت مداخلهی نظامی نیروهای امنیتی پاکستان برای آزادی گروگانها، جان تمامی آنها را خواهد گرفت. مقامات پاکستانی گفتهاند که این گروه از زنان و کودکان به عنوان «سپر انسانی» استفاده میکنند.
پیشتر، منیر اکرم، نمایندهی دایم پاکستان در سازمان ملل، در نشست شورای امنیت دربارهی وضعیت افغانستان، گفته بود که «تیتیپی» با حدود ۶ هزار جنگجو، بزرگترین گروه هراسافگن است که «از خاک افغانستان» عملیات انجام میدهد. او همچنین تاکید کرده بود که «بیش از ۲۰ گروه هراسافگن مستقر در افغانستان»، بزرگترین تهدید برای امنیت و ثبات منطقه محسوب میشوند.
پاکستان در دست کم دوسال پسین، بارها طالبان را متهم به پناهدادن به گروههای «هراسافگن» کردهاست.