به گزارش رسانهی استرالیایی «ایبیسی نیوز» نگرانیها دربارهی تاثیرات «زیانبار» دود ناشی از سوخت زبالهها در پایگاههای نظامی در افغانستان و عراق بر روی سربازان استرالیایی افزایش یافتهاند.
به نقل از این رسانه، سوختن زبالهها، که توسط ارتش ایالات متحده برای دفع پلاستیکها، مواد کیمیایی و ضایعات طبی استفاده میشد، به بیماریهایی از جمله سرطان و مشکلات تنفسی «مرتبط شده است» و درخواستهایی برای شناسایی «اثرات منفی» آنها در سلامت سربازان استرالیایی، مطرح شده است.
در این گزارش آمدهاست که ایالات متحده در پایگاههای نظامی خود در افغانستان و عراق، بیشتر از 200 گودال برای سوزاندن زبالهها داشت. دیوید شولکین، وزیر پیشین امور کهنهسربازان ایالات متحده، در این رابطه گفتهاست که هزاران تن از نیروهای نظامی در معرض دود آنها قرار گرفته بودند.
بریت گرین، سرباز پیشین ارتش استرالیا که در پایگاه هوایی قندهار در سالهای 2006 تا 2007 حضور داشت، در سال ۲۰۱۳ به سرطان مغز مبتلا شد. او به «ایبیسی» گفت: «نگرانیها از همان ابتدا آغاز شد، زمانی که اعضای ارتش متوجه شدند که دود این چالهها به محل زندگی و کارشان میوزد و برخی افراد دچار مشکلات تنفسی و سایر بیماریها شدند.»
او که اکنون ۴۵ ساله است، باورمند است که عدم شناسایی سرطان او به عنوان یک بیماری مرتبط با خدمت نظامی از سوی دولت استرالیا «غیرمنصفانه» است، بهویژه در شرایطی که سربازان امریکایی با قرار گرفتن در معرض همین شرایط، از مزایای درمان و جبران خسارت، برخوردار استند.
بیشتر از ۳۹ هزار نیروی دفاعی استرالیا به افغانستان و ۲۰ هزار نیروی دیگر به عراق اعزام شده بودند. یک نظرسنجی که در سال ۲۰۱۲ منتشر شد، نشان داد که ۷۹ درصد از سربازانی که بین سالهای ۲۰۰۱ تا ۲۰۱۰ در افغانستان حضور داشتند و ۵۹ درصد سربازانی که در همین برههی زمانی در عراق بودند، در معرض «دود ناشی از آتشسوزیها، سوزاندن زباله یا آتشسوزیهای نفتی» قرار داشتند.
این در حالیست که پیش از این، وزارت امور کهنهسربازان ایالات متحده سوختن زبالهها را به عنوان «عاملی احتمالی» برای بیماریهایی مانند مشکلات تنفسی و سرطان مغز شناسایی کرده و با تصویب قانون «پکت» در سال ۲۰۲۲، مراقبتها و مزایای درمانی را برای سربازان مبتلا به این بیماریها گسترش داده است. از آن زمان تاکنون، ۱.۵ میلیون پرونده در این رابطه تایید شده است.