به گزارش کمیساریای عالی سازمان ملل در امور پناهندگان، در حدود 16 ماه (25 سنبله 1402 تا 11 دلو 1403) حدود 824 هزار و 200 تن از شهروندان افغانستان در چارچوب «برنامهی بازگرداندن اتباع خارجی غیرقانونی» از پاکستان به کشور بازگردانده شدهاند.
بر بنیاد این گزارش، کمیساریای عالی پناهندگان به بیش از 118 هزار و 300 تن از این افراد کمکهای ضروری ارایه کرده است؛ که 49 درصد از آنان را زنان تشکیل میدهند.
در ادامهی این گزارش آمدهاست که این نهاد در سال جدید میلادی به 9 هزار و 500 تن در ۲۲ ولایت افغانستان کمکهای نقدی و غیرنقدی، از جمله سرپناه و لوازم ضروری، ارایه کردهاست.
این نهاد تاکید کرده است که در سال ۲۰۲۵، برای مدیریت بحران پناهجویان افغانستان به ۴۷۸.۴ میلیون دالر بودجه نیاز دارد، اما تا پایان ماه جنوری تنها ۱۳ درصد از این مبلغ تامین شده است.
به گزارش این نهاد، ۵.۵۳ میلیون مهاجر و پناهجو از افغانستان همچنان در کشورهای همسایه حضور دارند که از این میان، ۱.۶ میلیون تن پس از سقوط حکومت پیشین، به این کشورها رفته اند.
با این حال، آمار واقعی ممکن است فراتر از این ارقام باشد.
پاکستان اخیراً به شهروندان افغانستان در پاکستان هشدار داده است که تا 11 حمل سال جدید این کشور را ترک کنند؛ در غیر این صورت، با خطر «اخراج اجباری» روبهرو خواهند شد. این تصمیم پاکستان، نگرانیهای جدیای در میان مهاجران افغانستان در این کشور ایجاد کرده است. برخی نهادها هشدار دادهاند که بازگشت این مهاجران به افغانستان میتواند پیامدهای امنیتی «سنگینی» برای آنان، به همراه داشته باشد.