یونسکو در روز جهانی زن هشدار میدهد که اگر ممنوعیت آموزش دختران در افغانستان تا پنج سال دیگر ادامه یابد، بیش از ۴ میلیون دختر افغانستان فرصتهای آموزشی خود را از دست خواهند داد. این سازمان همچنین تاکید کرده که از زمان بازگشت طالبان، بیش از ۱.۵ میلیون دختر از حق آموزش محروم شدهاند.
در گزارش یونسکو آمده است که، در سال ۲۰۰۱ شمار دختران ثبتنامشده در مکاتب تقریباً صفر بود، اما تا سال ۲۰۲۱ این رقم به ۲.۵ میلیون تن رسید و میزان سواد زنان و دختران از ۱۷ درصد به ۳۰ درصد افزایش یافت. اما با بازگشت طالبان، این دستاوردها در حال نابودی اند.
این نهاد تاکید میکند که ممنوعیت آموزش برای دختران بالای ۱۲ سال، همراه با کاهش حقوق معلمان زن و کمبود امکانات، کیفیت آموزش را کاهش داده و به افت یادگیری گسترده منجر شده است.
این نهاد همچنان اظهار داشته است که طی سهسال و نیم گذشته با حمایت از رسانههای افغانستان برنامههای آموزشی را برای حدود ۱۷ میلیون تن پخش کرده است. به گفتهی این سازمان، رادیو بیگم که در کابل و با همکاری تلویزیون بیگم در فرانسه فعالیت میکرد، به کمک این نهاد، آموزش از راه دور، حمایت از سلامت روان و سواد مالی را به حدود ۵.۹ میلیون تن که دو سوم آنها زن بودند، در ۱۹ ولایت ارائه میداد.
طالبان اما در فبروی ۲۰۲۵، با یورش به دفتر این رادیو، آن را تعطیل کرد.
از سوی دیگر، در روز جهانی زن، یونسکو با برگزاری نشستی در مقر این سازمان در پاریس، با حضور روزنامهنگاران زن، موسیقیدانان و هنرمندان، خواستار بازگرداندن حق آموزش برای دختران افغانستان شدهاست.
روز جهانی زن که هر سال در ۸ مارچ بزرگداشت میشود، فرصتی است برای گرامیداشت از دستاوردهای زنان و توجه به چالشهای پیش روی آنان. در افغانستان، پس از بازگشت طالبان به قدرت اما، محدودیتهای شدیدی بر زنان اعمال شده است. طالبان با وضع قوانینی مانند ممنوعیت آموزش و تحصیل دختران و زنان در مکاتب و دانشگاهها و محدودیت حضور آنان در مشاغل عمومی، حقوق اولیهی زنان را سلب کردهاست. این سیاستها نه تنها مانع پیشرفت زنان شده، بلکه امید به برابری جنسیتی را در این کشور کمرنگ کرده است.