شورای امنیت سازمان ملل متحد روز دوشنبه (۱۰ مارچ) نشستی را دربارهی افغانستان برگزار میکند که در آن وضعیت وخیم زنان و دختران، روند دوحه، تهدید هراسافگنی، تنشهای طالبان با پاکستان، داراییهای مسدود شدهی افغانستان، بحران انسانی بیپیشینه در این کشور، تغییرات اقلیمی، و تمدید ماموریت یوناما مورد بحث قرار خواهد گرفت.
این نشست با حضور رزا اوتونبایوا، رییس یوناما، و یک نماینده از جامعهی مدنی افغانستان برگزار میشود.
بر بنیاد معلومات، اعضای شورای امنیت در حال نهایی کردن یک بیانیهی مشترک هستند که پیش از شروع جلسه خوانده خواهد شد. پس از جلسهی عمومی هم مشاورههای پشت درهای بسته در مورد افغانستان صورت خواهد گرفت.
تمرکز بر زنان، صلح و امنیت
دنمارک، رییس دورهای شورا در ماه جاری میلادی و امضاکنندهی «تعهدات مشترک در زمینهی زنان، صلح و امنیت» این نشست را ریاست خواهد کرد. اوتونبایوا احتمالاً گزارشی از محدودیتهای فزایندهی طالبان علیه زنان و دختران ارائه میدهد. بازتاب وضعیت رو به وخامت زنان افغانستان در گزارش پسین دبیرکل سازمان ملل متحد از موارد مهم مورد بحث خواهد بود و نیز برخی اعضا خواستار لغو فوری این سیاستها و پایبندی طالبان به تعهدات جهانی خواهند شد.
تهدید هراسافگنی و تنشهای مرزی
تهدید داعش خراسان با شش حملهی اخیر از جمله ترور وزیر مهاجران طالبان، و حضور بیش از ۲۰ گروه هراسافگن در افغانستان، موضوعی کلیدی در این نشست خواهد بود. و اعضا احتمالاً از طالبان خواهند خواست اقدامات بیشتری انجام دهد.
تنش مرزی با پاکستان، از جمله درگیری در تورخم و حملات هوایی در پکتیکا با ۴۵ کشته غیرنظامی، و افزایش اخراج پناهجویان افغانستان از پاکستان نیز مطرح خواهد شد.
بحران انسانی در کانون توجه
افغانستان با یکی از بدترین بحرانهای انسانی جهان روبهروست که ۲۲.۹ میلیون تن، بیش از نیمی از جمعیت، را نیازمند کمک کرده است. گزارش دبیرکل از مداخلات طالبان در امدادرسانی، محدودیت حرکت زنان، و حملات به امدادگران خبر میدهد. کاهش شدید بودجهی کمکها نیز نگرانیها را تشدید کرده است. اعضا احتمالاً بر دسترسی بدون مانع امدادگران و افزایش حمایت مالی تاکید خواهند کرد و برخی ممکن است به سیاستهای احتمالی دولت ترمپ در کاهش کمکهای خارجی اشاره کنند
داراییهای مسدود شده و تغییرات اقلیمی
بحث دربارهی داراییهای مسدود شدهی بانک مرکزی افغانستان نیز داغ خواهد بود. برخی اعضا خواستار آزادسازی آن برای احیای اقتصاد این کشور هستند، اما گزارش بازرس ویژهی امریکا (۳۱ جنوری) مدعی است طالبان حقی بر این داراییها ندارد و دولت ترمپ ممکن است ۴ میلیارد دالر را بازگرداند. همچنین تاثیر تغییرات اقلیمی بر تامین آب در افغانستان نیز مورد توجه قرار خواهد گرفت.
تمدید ماموریت یوناما و روند دوحه
مذاکرات برای تمدید ماموریت یوناما، که ۱۷ مارچ منقضی میشود، در جریان است. اختلافاتی بر سر پیشنویس قطعنامه و تعیین مسوول پرونده وجود دارد. اوتونبایوا ممکن است دربارهی روند دوحه و نقشهی راه تعامل سیاسی، که پیشنویس آن در فبروری ارائه شده نیز گزارش دهد.
این نشست در حالی برگزار میشود که افغانستان با چالشهای چندوجهی، از حقوق زنان گرفته تا تهدیدات امنیتی و اقتصادی مواجه است و مواضع اعضا، از نظر برخی کارشناسان، ممکن است اثرهای نسبی بر مسیر آیندهی سیاستهای جهان در قبال این کشور بگذارد.