حدود ۱۷۰ هزار بازنشسته در افغانستان، که سالهاست چشمبهراه حقوق بازنشستگی خود هستند، با تصمیمات رهبر طالبان در وضعیت دشواری فرو رفتهاند. گزارش جدید دبیرکل سازمان ملل متحد نشان میدهد که این گروه بزرگ، که بسیاریشان در فقر به سر میبرند، از پیچوخمهای بروکراتیک و وعدههای عملینشده به ستوه آمدهاند.
بر اساس گزارش سازمان ملل، از ۳۱ اکتبر ۲۰۲۴ تا ۳۱ جنوری ۲۰۲۵، هبتالله آخندزاده، رهبر طالبان، شش فرمان تازه صادر کرد که یکی از آنها به موضوع بازنشستگی اختصاص داشت. این فرمان هشت مادهای، که در ۱۰ دسامبر ۲۰۲۴ منتشر شد، پس از ماهها اعتراض بازنشستگان به «انحلال نظام بازنشستگی از سوی او» شکل گرفت. در آن، یک دادگاه تخصصی برای رسیدگی به ادعاهای بازنشستگی تاسیس شد که قرار بود با همکاری وزارت مالیهی طالبان و دیگر نهادهای طالبان عمل کند. اما این «راهحل» برای حدود ۱۷۰ هزار بازنشستهای که از زمان تسلط طالبان در اگست ۲۰۲۱ هیچ حقوقی نگرفتهاند، بیشتر شبیه یک وعده کاغذی بود تا واقعیت.
گزارش تاکید میکند که این ۱۷۰ هزار تن، که اغلب با مشکلات اقتصادی شدید دستوپنجه نرم میکنند، به یوناما و رسانهها گفتهاند که فرآیند جدید بیش از حد «پیچیده و بروکراتیک» است.
ماهها اعتراض این افراد در جادهها به گفتهی بسیاری، نشاندهندهی عمق ناامیدی آنهاست، افرادی که پس از سالها خدمت در دولتهای پیشین، حالا حتی نانِ شب و روز شان را بهسختی تامین میکنند.
طالبان پس از تسلط بر افغانستان، نظام بازنشستگی را با چالشهای جدی مواجه کرد. در اپریل ۲۰۲۴، هبتالله آخندزاده، رهبر طالبان، با صدور فرمانی کسر حقوق بازنشستگی از معاش کارمندان را متوقف و عملاً این نظام را منحل کرد، با این استدلال که برخی مقامات طالبان آن را از نظر شرعی زیر پرسش بردهاند.