در آستانهی برگزاری نشست شورای امنیت ملل متحد در بارهی تمدید ماموریت این سازمان در افغانستان (یوناما)، ذبیحالله مجاهد، سخنگوی طالبان، این ماموریت را «ناموفق» خواند و این نهاد را به نشر گزارشهای «منفی» دربارهی وضعیت افغانستان متهم کرد.
او گفت که گزارشهای این دفتر باعث شکلگیری «ذهنیت منفی موجود» پیرامون افغانستان در سازمان ملل شده است.
او همچنین ادعا کرد که این نهاد با ارایهی گزارشهای «اشتباه»، زمینهساز تصامیم «نادرست» در مورد افغانستان میشود.
مجاهد همچنین مدعی شد که یوناما «آرامش» مردم افغانستان را نمیبیند و «دستاوردها و پیشرفتهای» طالبان را بازتاب نمیدهد. به گفتهی او، این نهاد «مواردی بسیار کوچک» را بزرگ میسازد.
این انتقادات در شرایطی بیان میشوند که یوناما در سالهای پسین گزارشهایی دربارهی وضعیت حقوق بشر، محدودیتهای اعمالشده بر زنان و دختران، و چالشهای بشردوستانه در افغانستان منتشر کرده است. موضوعاتی که همواره با واکنش «تند» طالبان همراه بودهاست.
ماموریت کنونی یوناما قرار است تا دوازده روز دیگر، در تاریخ ۱۷ مارچ ۲۰۲۵ به پایان برسد و نشست پیشرو در همین ماه (مارچ) به بررسی تمدید ماموریت این سازمان برای یک سال آینده، خواهد پرداخت.
در این نشست، روزا اوتونبایوا، نمایندهی ویژهی دبیرکل سازمان ملل برای افغانستان و رئیس یوناما، گزارشی از فعالیتهای این هیات و وضعیت جاری در افغانستان، از جمله، بحران بشردوستانه، مشکلات اقتصادی، امنیت، وضعیت حقوق بشر بهویژه حقوق زنان و اقلیتها، برای شورای امنیت ارائه خواهد کرد.
یوناما از سال ۲۰۰۲ در افغانستان فعال است و وظیفهی آن حمایت از صلح، توسعه، و نظارت بر وضعیت حقوق بشر است. پس از به قدرت رسیدن طالبان در اگست ۲۰۲۱، این هیات نقش «مهمی» در هماهنگی کمکهای بشردوستانه و گزارشدهی دربارهی تحولات افغانستان ایفا کرده است. با این حال، روابط میان طالبان و یوناما اغلب با تنش همراه بوده و دو طرف دیدگاههای متفاوتی دربارهی عملکرد یک دیگر دارند.
به گفتهی برخی از تحلیلگران، به نظر نمیرسد که انتقادات طالبان بر روند تصمیمگیری شورای امنیت در بارهی تمدید این ماموریت در افغانستان تاثیر قابل ملاحظهای بگذارد.