اسراییل پس از پایان مرحلهی نخست آتشبس، از ورود کمکهای بشردوستانه به نوار غزه «جلوگیری» کرده تا حماس به تمدید این مرحله از آتشبس تن بدهد.
سخنگوی حماس، این اقدام اسراییل را «باجگیری بیارزش» خوانده و از میانجیها خواسته برای «جلوگیری از بحران انسانی مداخله کنند.» مصر، بهعنوان میانجی کلیدی، این اقدام را «محکوم» کرده و اسراییل را به «استفاده از گرسنگی بهعنوان سلاح» متهم کرده است و خواستار اجرای مرحلهی دوم آتشبس گردید.
از زمان آغاز آتشبس صدها لاری حامل کمکهای بشردوستانه وارد غزه شدهاند، اما پس از بسته شدن گذرگاهها، بربنیاد گزارش اسوشیتد پرس، قیمت مواد خوراکی در این منطقه «افزایش» یافته است. با این حال، سازمانهای کمکرسان اعلام کردهاند که در طول آتشبس موفق به «ذخیرهسازی مواد خوراکی» شده بودند و بنابراین، تصمیم امروز اسراییل مبنی بر ممانعت از ورود کمکهای بشردوستانه، فوراً جان غیرنظامیان را تهدید نمیکند.
از سوی دیگر، دفتر بنیامین نتانیاهو، نخستوزیر اسراییل، اعلام کرده که حماس از پذیرش طرحیکه از سوی استیف ویتکاف، فرستادهی دولت امریکا، برای تمدید آتشبس پیشنهاد شده، «خودداری» کرده است. طبق این طرح، آتشبس باید تا پایان تعطیلات یهودی «پسح» در 31 حمل، ادامه یابد. بهگفتهی نتانیاهو، مطابق این طرح، حماس در روز اول نیمی از گروگانها را و بقیه را زمانیکه توافق روی آتشبس دایمی شکل گرفت، آزاد کند. در مقابل اما، حماس تاکید کرده که آزادی گروگانها باید در قالب توافقی برای «پایان دایمی جنگ و خروج کامل نیروهای اسراییلی» انجام شود.
«دادگاه کیفری بینالمللی» پیشتر اعلام کرده بود که شواهدی مبنی بر استفادهی اسراییل از «گرسنگی بهعنوان روش جنگی» وجود دارد. همین دادگاه به اتهام «جنایت جنگی و جنایت علیه بشریت، درخواست بازداشت بنیامین نتانیاهو، نخستوزیر و یوآو گالانت، وزیر دفاع این کشور را صادر کرد.
پیشتر، سازمان ملل و برخی نهادهای امدادی، اسرائیل را به «عدم همکاری» در تسهیل ارسال کمکهای بشردوستانه در دوران جنگ متهم کرده بودند.