جاپان و کمیساریای عالی سازمان ملل متحد در امور پناهندگان توافقنامهی جدیدی به ارزش ۶ میلیون دالر امضا کردند که هدف آن ارتقای فرصتهای معیشتی برای آوارهگان و بازگشتکنندگان افغانستان است.
این پروژه توسط دولت جاپان و از طریق آژانس همکاری بینالمللی جاپان «جایکا» تامین مالی خواهد شد.
بر بنیاد خبرنامهی دفتر کمیساریای عالی سازمان ملل متحد در امور پناهندگان در کابل، این طرح در ولایتهای بلخ، هرات، کابل، قندهار، لوگر و پکتیا که «میزبان تعداد زیادی از بازگشتکنندگان و آوارگان هستند»، اجرا خواهد شد.
هدف این برنامه کاهش فشار بر جوامع میزبان، تقویت انسجام اجتماعی و ایجاد شرایط مناسب برای ادغام پایدار بازگشتکنندگان در جامعه گفته شدهاست.
بر بنیاد معلومات، در چارچوب این همکاری و عمدتاً برای زنان، مراکز تولید و فرآوری لبنیات، سردخانهها، گلخانههای کشاورزی، مراکز فرآوری و تولید قالیبافی و ابریشم و نیز مراکز بازرگانی و بازارهای محلی ساخته خواهند شد.
علاوه بر این، آموزشهای فنی و ظرفیتسازی و تشکیل و حمایت از شرکتهای همبستگی محلی نیز در برنامه قرار دارد تا به گفتهی این دفتر، تاسیساتِ ساختهشده بهطور کامل عملیاتی شده و به شکل موثر مورد استفاده قرار گیرند.
این دفتر گفته که برنامهاش به دنبال ایجاد فرصتهای پایدار درآمدزایی، تقویت خودکفایی، کاهش آسیبپذیری اقتصادی و اجتماعی و توانمندسازی افراد، بهویژه زنان، برای مشارکت فعال در جامعه و تصمیمگیری دربارهی آیندهی شان است.
عرفات جمال، نمایندهی کمیساریای عالی سازمان ملل در امور پناهندگان در افغانستان در بارهی این برنامه گفته: «ما بسیار خرسندیم که با جایکا در این اقدامات مهم همکاری میکنیم تا برای بازگشتکنندگان، آوارگان و ساحات میزبان آنها، بهویژه زنان، مقاومتپذیری ایجاد کنیم. ایجاد فرصتهای جدید برای مشارکت اقتصادی امری حیاتی است، زیرا نهتنها وابستگی افراد آواره به کمکهای بشردوستانه را کاهش میدهد، بلکه باعث افزایش کرامت انسانی و شکوفایی کل جامعه میشود.»
همچنین، تاکایوشی کورومیا، سفیر جاپان در افغانستان، اظهار داشته: «دولت جاپان متعهد است که همچنان از افغانستان حمایت کند، بهویژه از طریق پروژههای کشاورزی و توسعه زیرساختهای جامعهمحور که فراگیر و پایدار بوده و فرصتهایی را برای زنان فراهم میکند. امیدواریم این پروژه به کاهش آسیبپذیریها، تقویت همبستگی اجتماعی و ایجاد جوامعی قویتر کمک کند.»
این توافقنامه در حالی امضا میشود که در ماههای پسین روند اخراج گستردهی مهاجران افغانستان از ایران و پاکستان به کشور «بهشدت» ادامه دارد.