بر بنیاد گزارش نیویارک تایمز، عملیات نظامی چند هفتهای ارتش اسرائیل در مناطق مختلف کرانهی باختری موجب جابهجایی حدود چهلهزار فلسطینی از خانههایشان شده است.
این جابهجایی که به گفتهی پژوهشگران، بزرگترین جابهجایی افراد ملکی در این سرزمین از زمان جنگ اعراب و اسرائیل در سال 1967 به شمار میآید، گمانهزنیها در مورد الحاق این مناطق به اسرائیل را تقویت میکند.
حملههای نظامی اسرائیل در سه منطقهی شمالی کرانهی باختری، شامل جنین، طولکرم و اطراف طوباس، فلسطینیها را «مجبور» کرده تا از خانههای خود «فرار» کنند و در مکانهای مختلفی مانند سالونهای عروسی، مکاتب، مساجد، خانهی دوستان و خویشاوندان و حتی انبارهای کشاورزی پناه گیرند.
بسیاری از این آوارگان از نسل پناهندگانی هستند که در دوران جنگهای تاسیس اسرائیل در سال 1948 و دورهای که بهنام «نکبه» یاد میشود، از خانههای خود اخراج یا فرار کردهاند. بر بنیاد این گزارش، جابجایی دوبارهی آنها یادآور «درد و رنجهای تاریخی» فلسطینیهاست.
نداو شوشانی، سخنگوی ارتش اسرائیل به نیویارکتایمز گفته که هدف ارتش از این عملیاتها «نابودسازی گروههای شبهنظامی از جمله حماس» است که به گفتهی او حملات «هراسافگنانه» به افراد ملکی اسرائیلی انجام میدهند.
با این حال، فلسطینیها از آن میترسند که این اقدامات در حقیقت بخشی از یک برنامهی پنهانی برای «جابهجایی» دائمی فلسطینیها از خانههایشان باشد. این نگرانی به ویژه با توجه به «حضور مستمر» اسرائیل در مناطق مختلف و تخریب زیرساختهای حیاتی این مناطق تقویت شده است. در همینحال، بربنیاد واپسین گزارشها، وزیر دفاع اسرائیل گفتهاست که نیروهای اسرائیلی در برخی از این مناطق تا یکسال باقی خواهند ماند.
ارتش اسرائیل دهها ساختمان را در این مناطق «تخریب» کرده و زیرساختهایی مانند جادهها، لولههای آب و خطوط برق را به این گمان که توسط «مخالفان تلههای انفجاری کارگذاری شده»، از بین برده است. سازمان ملل متحد اعلام کرده که سیستمهای آب و فاضلاب در چهار منطقهی پرجمعیت «تخریب» شده و برخی زیرساختها با فاضلاب آلوده شدهاند. حکیم ابوصفیه، مسئول خدمات اضطراری در اردوگاه طولکرم، به نیویارکتایمز گفته: «اردوگاهها غیرقابل سکونت شدهاند و حتی در صورت عقبنشینی ارتش، مطمئن نیستیم که چیزی برای تعمیر باقی میماند.»
مقیاس کامل خسارات هنوز مشخص نیست، اما سازمان ملل پیش از این، تخریب بیش از 150 خانه در جنین را ثبت کرده است. تا اوایل فبروری، ارتش اسرائیل پذیرفته بود که حداقل 23 ساختمان را در این مناطق تخریب کرده است، اما از تایید واپسین شمار ساختمانهای تخریبشده خودداری کرده است.
اسرائیل در سال 1967 کرانهی باختری را از اردن «گرفت»، فلسطینیها را از چندین روستای نزدیک به اسرائیل «اخراج» کرد و موجب فرار صدها هزار تن دیگر به سمت اردن شد. از آن زمان، اسرائیل به تدریج کنترل خود را مستحکم کرده و صدها شهرک برای صدها هزار شهروند اسرائیلی در اراضی فلسطینیان ساخته است و ساختار قانونی دو سطحی را بنا کرده که منتقدان آن را «سیستم آپارتاید» مینامند. اسرائیل اما این اتهامات را همواره رد کردهاست.