براساس نتایج نخستینِ نظرسنجیها، فریدریش مرز، نامزد حزب محافظهکار دموکراتهای مسیحی، در مسیر تبدیلشدن به نخستوزیر جدید آلمان قرار دارد. حزب راست افراطی آلترناتیف برای آلمان هم در جایگاه دوم قرار گرفته است.
انتخابات زودهنگام پارلمانی آلمان، که هفت ماه پیش از موعد برگزار شد، نشاندهندهی «ناامیدی مردم» از دولت چپگرای اولاف شولتز در مدیریت اقتصاد و سیاست مهاجرتی است.
این انتخابات مشارکت بسیار بالایی داشت و نتیجهی آن تغییری اساسی در سیاست داخلی و نقش آلمان در اروپا را رقم خواهد زد.
فریدریش مرز در سخنرانی خود پس از انتشار نتایج اولیه گفت: «ما پیروز شدیم.» او وعده داد که دولت جدید را بهسرعت تشکیل داده و رهبری قدرتمند آلمان در اروپا را احیا کند.
برنامههای مرز: محدودیت مهاجرت و اصلاحات اقتصادی
مرز وعده داده است که قوانین مهاجرت را سختگیرانهتر کند. همچنین، او قصد دارد با کاهش مالیاتها و اصلاح مقررات بازرگانی، رشد اقتصادی را تقویت کند. یکی دیگر از اهداف او، ارائهی رهبری قویتر در اروپا است، بهویژه در مواجهه با تغییرات ژئوپلیتیک ناشی از بازگشت ترامپ به قدرت در امریکا.
نتایج اولیهی انتخابات: صعود راست افراطی
بر اساس نخستین نظرسنجیهای خروج از صندوق، دموکراتهای مسیحی با ۲۸.۵ درصد آرا در صدر قرار دارند، که نسبت به انتخابات ۲۰۲۱ (۲۴.۱٪) افزایش داشته است. حزب آلترناتیف برای آلمان نیز با جهشی چشمگیر، ۲۰.۶ درصد آرا را به خود اختصاص داده است، درحالیکه در ۲۰۲۱ تنها ۱۰.۳ درصد رای داشت. حزب سوسیالدموکرات با کاهش شدید، ۱۶.۴ درصد رای آورده است (در مقایسه با ۲۵.۷٪ در ۲۰۲۱). سبزها نیز با کاهش به ۱۱.۹ درصد رسیدهاند، درحالیکه در ۲۰۲۱، ۱۴.۸ درصد رای داشتند. حزب چپ با ۸.۶ درصد صعود داشته و حزب لیبرال سقوط شدیدی را تجربه کرده و تنها ۴.۵ درصد رأی آورده است (در مقایسه با ۱۱.۵٪ در ۲۰۲۱).
سوال بزرگ: مرز با کدام احزاب ائتلاف خواهد کرد؟
مرز برای تشکیل دولت نیاز به ائتلاف با یک یا دو حزب دیگر دارد. او بارها تاکید کرده که با حزب آلترناتیف برای آلمان همکاری نخواهد کرد، زیرا بخشهایی از این حزب بهعنوان افراطی شناخته میشوند. بنابراین، مذاکرات برای تشکیل دولت ممکن است چالشبرانگیز باشد.
چالشهای دولت آینده: اقتصاد، مهاجرت و مداخلهی امریکا
اقتصاد آلمان در پنج سال گذشته رشدی نداشته و با بحران رقابتپذیری صنعتی روبهرو است. مسئلهی مهاجرت نیز در این انتخابات بسیار حساس بود، زیرا افزایش حملات خشونتبار توسط برخی پناهجویان در سال گذشته باعث نگرانی عمومی شده بود. از سوی دیگر، دخالتهای خارجی نیز یکی از چالشهای این انتخابات بود. حمایت ایلان ماسک و جیدی ونس (معاون ترامپ) از حزب آلترناتیوف برای آلمان، نگرانیها دربارهی تاثیر امریکا در سیاست آلمان را افزایش داد. مرز در واکنش به این مسئله، این مداخلات را محکوم کرده و آن را با دخالت روسیه در انتخابات اروپا مقایسه کرده است.
انتخابات آلمان نشان از تغییرات عمده در سیاست این کشور دارد. با سقوط سوسیالدموکراتها، صعود راست افراطی و پیروزی مشروط مرز، سیاستهای داخلی و خارجی آلمان در مسیر جدیدی قرار خواهند گرفت. چالش اصلی دولت آینده، تشکیل ائتلافی پایدار و مقابله با بحران اقتصادی و مهاجرتی است.