عبدالغنی برادر، معاون اقتصادی ریاستالوزرای طالبان، سفرش به ازبیکستان را «موفق» خواند و ادعا کرد که به «پیشرفتهای خوبی» با مقامهای این کشور در بخشهای کشاورزی، برق، حملونقل، بازرگانی، خط آهن و «بخشهای دیگر» دست یافتهاست.
این مقام طالبان افزود که قرار است به زودی مطالعات ابتدایی برای توسعهی خط آهن حیرتان-هرات با هزینهی ازبیکستان آغاز شود. او گفت که در آیندهی نزدیک یک تیم ازبیکستانی برای بررسی این کار به افغانستان سفر خواهد کرد.
او همچنین اعلام کرد که هزینهی پروژهی تمدید لین ۵۰۰ کیلو ولت برق از ازبیکستان که قبلا قرارداد آن به ارزش ۲۵۲ میلیون دالر امضا شده بود، پس از گفتوگوها، ۳۰ میلیون دالر کاهش یافته است.
عبدالغنی برادر دیروز در سخنرانی خود به مقامات ازبیکستانی، بر لزوم آغاز عملی این پروژه تاکید کرده بود.
معاون اقتصادی طالبان همچنان از «افزایش» سهم افغانستان از برق وارداتی از ازبیکستان در فصل تابستان نیز خبر داد و گفت که تعرفهی این برق «کاهش» خواهد یافت. او همچنین افزود که در بخش کشاورزی نیز «محدودیتهای» اعمالشده بر محصولات افغانستان «لغو» خواهد شد.
این اظهارات در حالی است که عبدالغنی برادر روز گذشته در سخنرانی خود در تاشکند، درخواستهای متعددی را از ازبیکستان مطرح کرد. او از این کشور خواست تا در بخشهای بانکی، کشاورزی و زیربنایی، از جمله احداث راهآهن، ساخت تونل دوم در سالنگ، تولید سمنت، تصفیهی تیل، استخراج و فرآوری معادن نمک و سایر حوزهها با افغانستان همکاری کند.
با وجود اینکه طالبان در ایجاد یک «حکومت مشروع» در افغانستان ناکام مانده و رسمیت جهانی نیز نتوانسته به دست بیاورد، رابطهی این گروه اما با برخی کشورهای همسایه و منطقه، از جمله ازبیکستان، در سالهای پسین به سوی همکاریهای «اقتصادی و دیپلماتیک» پیش رفتهاست.
این کشور که در دههی ۱۹۹۰، به دلیل نگرانی از تهدید گروههایی چون «حرکت اسلامی ازبکستان»، با طالبان روابط سردی داشت، پس از بازگشت طالبان به قدرت در ۲۰۲۱، رویکرد «عملگرایانهای» اتخاذ کرده و بر تقویت روابط بازرگانی، ترانزیتی و انرژی با این گروه تمرکز کرد. روابطی که با توجه به رویکردهای حقوق بشری طالبان همواره «بهشدت» مورد انتقاد قرار گرفتهاست.