سرپرست سفارت طالبان در پاکستان در دیدار با رییس نمایندگی کمیساریای عالی سازمان ملل در امور پناهندگان «یواناچسیآر» در این کشور خواهان برگزاری نشست سهجانبه با پاکستان و این دفتر در بارهی مهاجران افغانستان شدهاست.
بر بنیاد بیانیهی سفارت طالبان در آسلامآباد، تصمیم پسین پاکستان برای اخراج مهاجران افغانستان از اسلامآباد و راولپندی و همچنین روند «گستردهتر» اخراج آنان از سراسر پاکستان پس از ماه جون سال جاری میلادی، محور اصلی دیدار احمد شکیب و فیلیپا کندلر بودهاست.
در این دیدار همچنان دربارهی «سازوکارها و تسهیلات مورد نیاز» برای مهاجران اخراجی نیز بحث شدهاست.
پاکستان در ماههای اخیر سیاست سختگیرانهتری را در قبال مهاجران افغانستان اتخاذ کرده و روند بازگرداندن آنان به افغانستان را شتاب بخشیده است؛ موضوعی که نگرانیهایی را در سطح جهانی و در میان نهادهای حقوق بشری برانگیخته است.
این رویکرد پاکستان همزمان است با افزایش تلفات و حملات هراسافگنی در این کشور. چیزی که مقامهای این کشور بهویژه پس از بازگشت طالبان به قدرت در افغانستان، نگرانیهای خود را در بارهی آن با مقامهای این گروه شریک ساختهاند. این مقامها گفتهاند که بسیاری از گروههای «هراسافگن فعال» در پاکستان، از جمله «تحریک طالبان پاکستان» و گروههای مشابه، از مناطق تحت کنترل طالبان در افغانستان بهعنوان پناهگاههای خود استفاده میکنند.
اسحاق دار، معاون نخستوزیر و وزیر امور خارجهی پاکستان، روز جمعه در مصاحبهای با تلویزیون «تیآرتی» ترکیه تاکید کرد که «هیچ کشوری نباید اجازه دهد که قلمرو اش برای فعالیتهای هراسافگنی مورد استفاده قرار گیرد.»
همزمان، ارتش پاکستان نیز بار دیگر نگرانی خود را نسبت به استفاده از خاک افغانستان توسط گروههای «هراسافگن» علیه این کشور ابراز کرده است. در نشست پسین فرماندهان ارتش پاکستان که به ریاست عاصم منیر، فرمانده ارتش پاکستان در راولپندی برگزار شد، تاکید گردید که دولت طالبان باید بهجای انکار، اقدامات «ملموس و عملی» علیه گروههای «هراسافگن» انجام دهد.
با این حال به گفتهی مقامهای پاکستانی، طالبان بهطور مداوم از «اقدام جدی» در برابر این تهدیدات «اجتناب» کردهاند.
وضعیتی که اثرهای «سنگینی» بر مهاجران افغانستان در پاکستان داشتهاست. چنانچه اسحاق دار در مصاحبهی یادشده، ضمن اشاره به سیاستهای اسلامآباد در قبال افغانستان، گفت که کشورش روند اخراج مهاجران غیرقانونی افغانستان از پاکستان را همچنان ادامه میدهد.
نشریهی «دِ نیوز» پاکستان هم دیروز نوشت که، اسلامآباد همچنین درخواست اخیر طالبان برای تمدید اقامت مهاجران غیرقانونی افغانستان در شهرهای اسلامآباد و راولپندی را رد کرده است. این مهاجران که موظف به ترک خاک پاکستان تا ۲۸ فبروری شدهاند، تنها 6 روز مهلت دارند تا در این مناطق باقی بمانند. بر بنیاد گزارشها، نیروهای امنیتی پاکستان فهرستی از محلهای اقامت مهاجران غیرقانونی افغانستان تهیه کردهاند.
با افزایش بیپیشینهی حملات «هراسافگنانه» و تلفات «گسترده» در پاکستان؛ بسیاری، آیندهی روابط پاکستان و طالبان و پیامدهای آن بر وضعیت افغانستان و مهاجران این کشور در پاکستان را «بهشدت» نگران کننده میدانند.