دوازدهمین نشست «گفتوگوی امنیتی هرات» به روزهای دوشنبه و سهشنبهی پیشرو (5 و 6 حوت) از سوی انستیتوت مطالعات استراتژیک افغانستان، در مادرید، پایتخت اسپانیا برگزار میشود.
این تلاش همهساله، کارشناسان و مقامهای افغانستان، منطقهای و جهان را گرد هم میآورد تا مسائل کلیدی مرتبط با «امنیت و توسعهی افغانستان و منطقه» را از منظرهای «تاریخی و فکری» مورد بحث قرار دهند.
برگزار کنندگان این کنفرانس، موضوع نشست امسال را «افغانستان: احیای امید، تلاشهای همافزا» عنوان کردهاند.
بر بنیاد اجندای این نشست که یک نقل از آن را «تلویزیون دیار» دیدهاست، نشست امسال دست کم هفت «پنل تخصصی» شامل موضوعات مختلفی از جمله هراسافگنی، وضعیت زنان، کمکرسانی، پسااسلامگرایی، تحولات دیپلماتیک و روابط بینالمللی افغانستان، هویت نوروزی و قانونگرایی خواهد بود.
همچنین، در کنار پنلهای تخصصی، یک «شام رسمی» با حضور اشتراککنندگان و برنامهای فرهنگی شامل اجرای موسیقی سنتی افغانستان نیز برگزار خواهد شد.
رنگین دادفر اسپنتا مشاور پیشین امنیت ملی افغانستان و رئیس هیات مشاورهی این انستیتوت در پُستی در برگهی ایکساش نوشته که این نشست میزبان «شمار زیادی» از اندیشمندان، دیپلوماتها و فعالان مدنی و حقوق بشری از سراسر جهان خواهد بود.
انستیتوت مطالعات استراتیژیک گفتهاست که نشست امسال را با همکاری «رصدخانهی بینالمللی مطالعات هراسافگنی» که در مادرید، اسپانیا مستقر است، برگزار میکند.
نشست «گفتوگوی امنیتی هرات» برای نخستین بار در سال ۲۰۱۲ میلادی در هرات برگزار شد و از آن زمان تاکنون بهطور مستمر بهمنظور ایجاد یک پلتفرم برای تبادل نظر در خصوص مسائل مهم و کلیدی مرتبط با افغانستان، از جمله هراسافگنی، وضعیت زنان، روابط بینالمللی و بحرانهای انسانی برگزار میشود.
یازدهمین نشست این «گفتوگو» در تاریخ ۶ و ۷ قوس ۱۴۰۲ (۲۷ و ۲۸ نوامبر ۲۰۲۳) در شهر دوشنبه، پایتخت تاجیکستان با حضور بیش از ۱۵۰ تن از جمله چهرههای مخالف طالبان، کارشناسان و نمایندگان بیش از بیست کشور و نهاد جهانی، به بررسی مسائل سیاسی، امنیتی، وضعیت زنان و چگونگی کمکهای بشری به افغانستان پرداخت.
چهرههایی چون محمد اسماعیل خان، رهبر پیشین جهادی نیز در این دور شرکت کرده بودند.
طالبان همواره به برگزاری این چنین نشستها در بیرون از کشور «بدبین» بوده و آنها را «تلاشهای ناکام و بیپشتوانه» عنوان کردهاست.