در حالیکه بر بنیاد گزارشها ایران با کسری دست کم ۲۰ هزار میگاواتی برق روبهرو است که منجر به قطعیهای گستردهای در سراسر این کشور شده، کاردار سفارت ایران در کابل با وزیر خارجهی طالبان، روی «تامین برق و توسعه همکاریها در بخش انرژی» گفتوگو کردهاست.
وزارت خارجهی طالبان گفته که این دیدار در چارچوب «تقویت روابط دو جانبه» و بررسی زمینههای مختلف همکاری میان طالبان و ایران صورت گرفته و در آن روی «گسترش روابط» در بخشهای اقتصادی، بازرگانی، ترانزیتی، صحی، زراعتی و انرژی پرداخته شدهاست.
به گفتهی طالبان در این دیدار روی «تسهیل» مبادلات بازرگانی و اقتصادی میان ایران و طالبان نیز بحث شدهاست و دو طرف در خصوص چگونگی «افزایش حجم» مبادلات بازرگانی و «کاهش موانع موجود» در این راستا گفتوگو کردهاند.
طالبان میافزاید که در این دیدار، مسائل انرژی و به ویژه تامین برق نیز از «مباحث عمده» بودهاست. این در حالیست که ایران در حال حاضر با «بحران جدی» کمبود برق روبهرو است و بر بنیاد گزارشها، ناترازی تولید و مصرف برق در این کشور دست کم به 20 هزار میگاوات رسیدهاست. این بحران بیشتر به دلیل فرسودگی زیرساختهای تولید و توزیع، کاهش ظرفیت نیروگاههای برقآبی بهدلیل خشکسالی، و عدم سرمایهگذاری کافی در توسعه نیروگاههای جدید این کشور «تشدید» نیز شدهاست. شرایطی که منجر به قطعیهای گستردهی برق، آسیب به صنایع و نارضایتی عمومی در این کشور شده است. با اینحال اما ایران همچنان به صادرات برق به کشورهایی مانند عراق، افغانستان، پاکستان، ترکمنستان و برخی کشورهای آسیای میانه ادامه دادهاست.
این کشور یکی از تامینکنندگان اصلی برق افغانستان در بیشاز دو دههی گذشته بوده است. در این دوره، صادرات برق ایران به افغانستان بهویژه به شهرهای غربی مانند هرات افزایش یافت و در برخی سالها حدود ۱۰۰ تا ۱۵۰ مگاوات برق تامین کرد.
این دیدار در حالی انجام میشود که روابط بازرگانی و اقتصادی ایران و طالبان «گسترش چشمگیری» یافتهاست. اخیراً غلام حسین مظفری، والی خراسان رضوی ایران اعلام کرد که میزان صادرات ایران به افغانستان در یازده ماه سال ۱۴۰۳ از مرز ۲ میلیارد دالر عبور کرده است. حجم صادرات افغانستان به ایران نیز حدود ۵۰۰ میلیون دالر گفته شدهاست.