کمیتهی حفاظت از خبرنگاران از طالبان خواست که ممنوعیت پخش «برنامههای سیاسی و اقتصادی» در رسانههای داخلی افغانستان را لغو کند.
این کمیته به نقل از منابعی نوشته که وزارت اطلاعات و فرهنگ طالبان در تاریخ 13 فبروری طی یک «دستور شفاهی» به مدیران رسانههای داخلی در کابل اعلام کرد که مسائل «سیاسی و اقتصادی» را صرفاً از طریق سخنگویان رسمی طالبان پوشش دهند.
به گفتهی این کمیته، این محدودیت جدید، عملاً هرگونه گزارش یا تحلیل مستقل دربارهی مسائل داخلی افغانستان را ممنوع میکند.
در بیانیهی کمیته حفاظت از خبرنگاران به نقل از بهلییی، هماهنگکنندهی برنامههای این کمیته در آسیا آمدهاست: «طالبان باید به رسانههای افغانستان اجازه دهند که بهطور مستقل فعالیت کنند. این اقدام تازه برای سانسور مباحث و گزارشهای مربوط به مسائل سیاسی و اقتصادی، نشاندهندهی گام دیگری در مسیر نابودی کامل رسانههای مستقل افغانستان توسط طالبان است.»
محدودیتهای پیشین طالبان بر رسانهها
طالبان از زمان بازگشت به قدرت در اگست 2021، اقدامات گستردهای را برای محدود کردن آزادی رسانهها در افغانستان انجام دادهاند. در سپتامبر 2024، این گروه پخش زندهی برنامههای سیاسی را ممنوع کرد و از رسانهها خواست که قبل از پخش برنامههای ضبطشده، موضوعات و شرکتکنندگان آن را با طالبان هماهنگ کنند.
عدم پاسخگویی طالبان
کمیته حفاظت از خبرنگاران همچنان اعلام کردهاست که درخواستهای این سازمان برای دریافت توضیح از ذبیحالله مجاهد، سخنگوی طالبان بیپاسخ مانده است.
به باور بسیاری، سیاستهای طالبان در کنترل اطلاعات، نهتنها دسترسی شهروندان افغانستان به اخبار و تحلیلهای مستقل را محدود کرده، بلکه فشار بیشتری بر خبرنگاران و رسانههای باقیمانده در کشور وارد کرده است. کمیتهی حفاظت از خبرنگاران و سایر نهادهای بینالمللی مدافع آزادی بیان، بارها از طالبان خواستهاند که به این محدودیتها پایان دهند و به رسانههای افغانستان اجازه دهند تا بدون «دخالت و سانسور» فعالیت کنند. خواستهایی که کماکان ازسوی طالبان نادیده گرفته میشوند.