شصت و یکمین کنفرانس امنیتی مونیخ تا کمتر از نیمساعت دیگر در هوتل «بایریشر هوف» شهر مونیخ آلمان برای سه روز (۱۴ تا ۱۶ فبروی ۲۰۲۵) کلید میخورد. این رویداد، که یکی از مهمترین نشستهای بینالمللی در حوزهی سیاست خارجی و امنیت جهانی به شمار میرود، امسال در برههای حساس از تحولات جهانی برگزار میشود؛ در حالی که دولت جدید ایالات متحده بهتازگی کار خود را آغاز کرده، دورهی جدید قانونگذاری در اتحادیهی اروپا در بروکسل شروع شده و تنها یک هفته پس از کنفرانس، انتخابات پارلمانی آلمان برگزار خواهد شد.
این نشست که راس ساعت ۹:۳۰ صبح به وقت آلمان (01:00 بعد از ظهر به وقت افغانستان) با سخنرانی افتتاحیهی فرانکوالتر اشتاینمایر، رئیسجمهوری آلمان، آغاز خواهد شد، میزبان رهبران برجستهای از سراسر جهان خواهد بود، از جمله جی. دی. ونس، معاون رئیسجمهوری ایالات متحده، اورزولا فوندرلاین، رئیس کمیسیون اروپا، ولادیمیر زلنسکی، رئیسجمهوری اوکراین، وانگ یی، وزیر خارجهی چین، فلیکس تشیسکدی، رئیسجمهوری دموکراتیک کنگو، گیتاناس نائوسدا، رئیسجمهوری لیتوانی، جاناس گار استوره، نخستوزیر ناروی، هاکان فیدان، وزیر خارجهی ترکیه، فیصل بن فرحان آل سعود، وزیر خارجهی عربستان سعودی، و گیدئون ساعر، وزیر خارجهی اسرائیل. همچنین شخصیتهای دیپلماتیک و امنیتی نظیر محمد مصطفی، نخستوزیر و وزیر خارجهی فلسطین، رافائل ماریانو گروسی، مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی، و ولکر تورک، کمیشنر عالی حقوق بشر سازمان ملل نیز در این نشست حضور خواهند داشت.
محورهای اصلی کنفرانس شامل مسائل کلیدی امنیت بینالمللی خواهد بود که در پنلهای متعددی مورد بحث و بررسی قرار میگیرد. از جمله مهمترین موضوعات این دوره میتوان به «نقش ایالات متحده در جهان»، «چندقطبی شدن قدرت هستهای»، «چین در نظام بینالملل»، «چشمانداز صلح در خاورمیانه»، «سرمایهگذاری راهبردی و آیندهی همکاری امنیتی امریکا و اوکراین»، «مقابله با تامین مالی هراسافگنی»، «افزایش مسئولیت اروپا در امور دفاعی»، «بحران سیاسی و انسانی در سودان»، «چالشهای اطلاعات جعلی و دموکراسی در عصر هوش مصنوعی»، «سرکوب داخلی و مداخلات خارجی روسیه»، «امنیت متصل اروپا و آسیا» و «اقدامات اقلیمی در مواجهه با بحران جهانی» اشاره کرد. همچنین موضوعاتی چون «نقش آلمان در سیاست جهانی»، «چشمانداز دیپلماسی و مقاومت اوکراین»، «تعهدات ناتو، امنیت فراآتلانتیک و نقش ایالات متحده» و «همبستگی اروپا در حمایت از اوکراین» نیز به تفصیل مورد بررسی قرار خواهند گرفت.
این کنفرانس در پنج قالب برگزار میشود: «استیجهای اصلی ۱ و ۲» که محل برگزاری سخنرانیها و نشستهای کلیدی خواهند بود، «تالار گفتگو» که محیطی برای تعامل آزادتر میان تصمیمگیران جهانی فراهم میکند، «میزگردهای تخصصی» که بحثهای متمرکز و کارشناسی را شامل میشوند، و «بخشهای ویژه» که به بررسی موضوعات خاص و نوظهور میپردازد. برنامه رسمی کنفرانس شامل نشستهای اصلی، حدود ۲۰۰ رویداد جانبی رسمی و دهها برنامهی عمومی برای اطلاعرسانیِ «گستردهتر» خواهد بود.
یکی از نشستهای ویژه در روز دوم کنفرانس امنیتی مونیخ به موضوع افغانستان اختصاص دارد. این نشست که از ساعت ۳:۳۰ تا ۴:۱۵ بعدازظهر به وقت مونیخ (07:00 تا 07:45 دقیقهی شب به وقت افغانستان) برگزار میشود، به بررسی وضعیت افغانستان در ابعاد امنیتی، سیاسی و انسانی میپردازد. سخنرانان این نشست شامل حنا ربانی کهر، رئیس کمیتهی روابط خارجی حزب مردم پاکستان و وزیر خارجهی پیشین این کشور، فوزیه کوفی، عضو پیشین مجلس نمایندگان افغانستان، جیسون کرو، عضو مجلس نمایندگان امریکا و کمیتهی نیروهای مسلح هستند و مدیریت نشست را کاترین ایگندورف، خبرنگار ویژهی بینالمللی شبکهی «زیدیاف» آلمان بر عهده خواهد داشت.
در روز پایانی، ۱۶ فبروری، کنفرانس با سخنرانی نهایی کریستوف هوئیسگن، رئیس کنفرانس امنیتی مونیخ، به کار خود پایان خواهد داد. در پایان این نشست، ینس استولتنبرگ، دبیرکل پیشین ناتو، جایگزین هوئیسگن بهعنوان رئیس جدید این کنفرانس خواهد شد.
کنفرانس امنیتی مونیخ، که از سال ۱۹۶۳ برگزار میشود، یکی از مهمترین نشستهای جهانی در حوزهی سیاست خارجی و امنیت بینالمللی است. این رویداد هر سال رهبران سیاسی، نظامی و دیپلماتیک را در شهر مونیخ گرد هم میآورد تا دربارهی مهمترین چالشهای امنیتی جهان تبادل نظر کنند. اهمیت این کنفرانس در فراهم کردن زمینهای برای گفتگوهای غیررسمی، هماهنگی استراتژیک و درک متقابل میان تصمیمگیران جهانی نهفته است.