یک گزارش تازهی تیم نظارت بر تحریمهای شورای امنیت ملل متحد نشان میدهد که طالبان همچنان به تحریک طالبان پاکستان (تیتیپی) پشتیبانی مالی و فضای عملیاتی ارائه میکند. بر اساس این گزارش، نور ولی محسود، رهبر تیتیپی، ماهانه ۴۳ هزار دالر از طالبان دریافت میکند.
این گروه که در فهرست سازمانهای هراسافگنی ایالات متحده، سازمان ملل متحد و اتحادیهی اروپا قرار دارد، در سال گذشته بیش از ۶۰۰ حمله در خاک پاکستان انجام داده که برخی از آنها بر بنیاد این گزارش، «مستقیماً از خاک افغانستان» برنامهریزی و اجرا شدهاند.
توسعه پایگاههای تیتیپی در افغانستان
گزارش سازمان ملل تاکید دارد که تیتیپی در کنار القاعده و جماعت انصارالله، اردوگاههای آموزشی و عملیاتی جدیدی را در ولایتهای مختلف افغانستان، از جمله خوست، کنر، ننگرهار و پکتیکا تاسیس کرده است. این گروهها بهویژه در مناطق شرقی افغانستان که پیشتر نیز پناهگاه امنی برای آنان بوده است، فعالیتهای خود را افزایش دادهاند. بر اساس این گزارش، طالبان همچنان امکانات آموزشی و جنگافزاری در اختیار تیتیپی قرار میدهد و این گروه را در «حملات برونمرزی» علیه پاکستان پشتیبانی میکند.
ارتباط مالی و عملیاتی طالبان با تیتیپی
سازمان ملل تأیید کرده است که طالبان ماهانه ۴۳ هزار دالر به نور ولی محسود، رهبر تیتیپی پرداخت میکند. این حمایت مالی در کنار فضای عملیاتی و آموزشی که در افغانستان برای این گروه فراهم شده، به تیتیپی این امکان را داده است که حملات خود علیه پاکستان را افزایش و هماهنگتر کند. در سال گذشته، تیتیپی بیش از ۶۰۰ حملهی «هراسافگنانه» در پاکستان انجام داده که برخی از این حملات از خاک افغانستان برنامهریزی و اجرا شدهاند. این گزارش نشان میدهد که روابط بین طالبان و تیتیپی نهتنها کاهش نیافته، بلکه «مستحکمتر» شده است.
حمایت جنگافزاری و آموزشی طالبان از تیتیپی
علاوه بر حمایت مالی، گزارش سازمان ملل تاکید میکند که طالبان به تیتیپی دسترسی به تجهیزات نظامی، آموزشهای جنگی و فضای امن در افغانستان ارائه میدهد. اردوگاههای آموزشی این گروه در ولایتهای خوست، کنر، ننگرهار و پکتیکا به جنگجویان جدید مهارتهای نظامی، از جمله انفجارهای انتحاری و تاکتیکهای جنگی را آموزش میدهند. همچنین، تیتیپی از این پایگاهها برای برنامهریزی حملات برونمرزی علیه پاکستان استفاده میکند.
روابط نزدیک تیتیپی با القاعده و طالبان
گزارش سازمان ملل نشان میدهد که روابط میان تیتیپی، القاعده و طالبان همچنان قوی و فعال است. بر بنیاد این گزارش، القاعده اکنون در ۱۴ ولایت افغانستان حضور فعال دارد، درحالیکه پیشتر در ۱۲ ولایت پایگاههای خود را مستقر کرده بود و به تیتیپی در آموزش جنگجویان، تامین تجهیزات و راهبردهای عملیاتی کمک میکند. سازمان ملل تاکید دارد که القاعده نقش کلیدی در آموزش نیروهای تیتیپی برای انجام «عملیات انتحاری» ایفا میکند.
تیم نظارت بر تحریمهای ملل متحد که تحت کمیتهی 1267 شورای امنیت سازمان ملل متحد فعالیت میکند، مسئول نظارت بر تحریمهای اعمالشده علیه گروههایی مانند القاعده، داعش و طالبان است و گزارشهای دورهای درباره وضعیت این گروهها، ارتباطات آنها و تحولات امنیتی ارائه میدهد.
این گزارش در حالی منتشر میشود که طالبان همواره ادعا کرده است که به گروههای هراسافگن خارجی اجازهی فعالیت در افغانستان را نمیدهد و این کشور را به تهدیدی علیه دیگران تبدیل نخواهد کرد، ادعاییکه گزارشهای معتبر جهانی بارها ضد آن را تایید کردهاند.