ازبیکستان، همانند پاکستان، نسبت به بیثباتی و افزایش هراسافگنی در افغانستان ابراز نگرانی کرده است.
جاولان وخابوف، سفیر ازبیکستان در پاکستان در نشستی که توسط انستیتوت مطالعات منطقهای برگزار شد، گفتهاست که افزایش ناامنی در افغانستان، تاثیر منفی بر پروژههای اقتصادی و ارتباطی منطقهای گذاشته و ثبات در این کشور برای توسعهی همکاریها حیاتی است.
او همچنان بر اهمیت «همکاریهای منطقهای» برای مقابله با این چالشها تاکید کردهاست.
وخابوف ضمن «تمجید از تلاشهای پاکستان» در تعامل با کشورهای آسیای مرکزی، اعلام کرد که ازبیکستان خواهان «همکاری نزدیکتر» با اسلامآباد برای ایجاد بسترهای مناسب جهت گسترش ارتباطات منطقهای است.
از سویی هم جوهر سلیم، رئیس انستیتوت مطالعات منطقهای در این نشست به عدم پابندی طالبان به تعهدات توافقنامهی دوحه اشاره کرد و گفت که این گروه نهتنها نتوانسته یک دولت فراگیر تشکیل دهد، بلکه در تامین حقوق زنان، آموزش دختران و جلوگیری از استفاده از خاک افغانستان برای اقدامات هراسافگنانه نیز ناکام بوده است. وی ضمن قدردانی از رویکرد فعال ازبیکستان در توسعهی ارتباطات منطقهای، ابراز امیدواری کرد که دو کشور بتوانند در پروژههای کریدور اقتصادی چین-پاکستان همکاری کنند.
در ادامهی این نشست، قدانبای سلطاناف، سفیر پیشین ازبیکستان در پاکستان، و علاءالدین کمیلوف، پژوهشگر ارشد ازبیکستانی، بر لزوم گسترش همکاریهای استراتژیک بین ازبیکستان و پاکستان تاکید کردند. آنان پیشنهاد کردند که اندیشکدههای دو کشور همکاریهای فکری را توسعه دهند، شورای کارشناسی در زمینهی ارتباطات منطقهای تشکیل شود و مرکز مشترک آسیای مرکزی، پاکستان و آذربایجان (کاپا) در انستیتوت مطالعات منطقهای راهاندازی گردد.
این اظهارات در حالی است که منیر اکرم، سفیر پاکستان در سازمان ملل متحد روز سهشنبه نگرانی خود را از فعالیت گروههای «هراسافگن» در افغانستان ابراز کرده و خواستار اقدام جهانی علیه داعش خراسان، تحریک طالبان پاکستان (تیتیپی) و بریگاد ماجد (واحد ویژه و انتحاری وابسته به ارتش آزادیبخش بلوچستان) شد. وی در نشست شورای امنیت سازمان ملل دربارهی تهدیدات هراسافگنی تاکید کرد که بیش از دو دهه گروههای هراسافگن از خاک افغانستان برای بیثباتسازی منطقه و فراتر از آن استفاده میکنند.