روزنامهی «دِ نیشن» پاکستان گزارش دادهاست که صادرات شکر از پاکستان به افغانستان در هفت ماه گذشته با ۴۳ برابر افزایش نسبت به مدت مشابه در یک سال پیشاز آن، به رقم ۲۶۲.۶۸ میلیون دالر رسیده است.
همزمان با این جهش صادراتی، قیمت خردهفروشی شکر در بازارهای داخلی پاکستان نیز در دو و نیم ماه گذشته دست کم ۲۱ روپیه در هر کیلوگرم افزایش یافته است.
براساس معلومات منابع رسمی به این رسانه، در بازه جولای ۲۰۲۳ تا جنوری ۲۰۲۴ پاکستان تنها ۵.۹۳ میلیون دالر شکر به افغانستان صادر کرده بود، اما در مدت مشابه سال مالی جاری، این رقم به ۲۶۲.۶۸ میلیون دالر افزایش یافته که نشاندهندهی رشد چشمگیر صادرات آن به افغانستان است.
افزایش صادرات شکر به افغانستان در حالی صورت گرفته که دولت پاکستان طی ماههای گذشته مجوز صادرات ۷۵۰ هزار تن شکر را صادر کرده بود. این روند از جون ۲۰۲۴ آغاز شد، زمانی که دولت ابتدا اجازهی صادرات ۱۵۰ هزار تن شکر را صادر کرد. در ادامه، در سپتامبر ۲۰۲۴، ۱۰۰ هزار تن دیگر به این رقم اضافه شد. سرانجام، در اکتوبر ۲۰۲۴، دولت پاکستان با صادرات ۵۰۰ هزار تن شکر موافقت کرد که بیشترین حجم صادرات در این بازه محسوب میشود. این تصمیمها باعث کاهش عرضه در بازار داخلی و افزایش چشمگیر قیمت شکر در پاکستان شده است. طوری که از پایان نوامبر ۲۰۲۴، قیمت شکر در پاکستان بهطور مداوم در حال افزایش بوده است. گزارشها نشان میدهند که قیمت عمدهفروشی شکر از ۶,۳۰۰ روپیه برای هر ۵۰ کیلوگرم به ۷,۴۵۰ روپیه رسیده که نشاندهندهی ۱۸ درصد افزایش است.
همچنین، بر اساس دادههای رسمی، طی ۱۰ هفتهی گذشته، قیمت متوسط شکر در سراسر کشور ۲۱.۲۶ روپیه در هر کیلوگرم افزایش یافته و در حال حاضر به ۱۵۳.۱۱ روپیه در هر کیلوگرم رسیده است.
افزایش صادرات شکر و بالا رفتن قیمت آن در بازار داخلی، موجب فشار اقتصادی بر مصرفکنندگان پاکستانی شده و میلیاردها روپیه از جیب شهروندان این کشور خارج کرده است.
با توجه به محدودیتها در تولید شکر در داخل، افغانستان به واردات شکر از کشورهای همسایه، بهویژه پاکستان، وابسته است تا نیاز بازار داخلی را تامین کند.