ایالات متحده نسبت به توانایی گروه داعش خراسان برای طراحی و اجرای حملات و همچنین ادامهی روند جذب نیرو، بهویژه در افغانستان و پاکستان، ابراز نگرانی کرده است.
دوروتی شی، سرپرست نمایندگی دائم امریکا در سازمان ملل متحد، در نشست دیروز شورای امنیت دربارهی «تهدیدهای هراسافگنی علیه صلح و امنیت بینالمللی»، گفت که با اینحال، مبارزه با داعش و سایر گروههای هراسافگن در سراسر جهان از اولویتهای اصلی دولت ایالات متحده است.
وی افزود: «پیام رئیسجمهوری امریکا روشن است: ایالات متحده همواره آمادهی یافتن و نابودی هراسافگنانی است که امنیت ما و متحدانمان را تهدید میکنند.»
نمایندهی امریکا همچنان از اعضای شورای امنیت خواست تا نام گروهها و شاخههای بیشتری از داعش و القاعده را در فهرست تحریمهای کمیتهی ۱۲۶۷ سازمان ملل قرار دهند. این اقدام شامل مسدودسازی داراییها، ممنوعیت سفر و تحریم جنگافزاری میشود. وی تاکید کرد: «پول، شریان حیاتی هراسافگنی است و ما باید تلاشهای خود را برای قطع منابع مالی گروههای تروریستی افزایش دهیم.»
شی همچنین هشدار داد که داعش فعالیتهای خود را در منطقهی ساحل افریقا افزایش داده و این منطقه را به کانون جهانی مرگومیر ناشی از حملات هراسافگنی تبدیل کرده است. وی داعش سومالی، داعش ساحل و داعش غرب افریقا را تهدیدی جدی برای ثبات و امنیت این مناطق دانست.
از سویی هم ولادیمیر ورونکوف، معاون دبیرکل سازمان ملل در امور مبارزه با هراسافگنی نیز هشدار داد که داعش خراسان همچنان تهدیدی جدی برای افغانستان، منطقه و فراتر از آن محسوب میشود. وی با اشاره به فعالیتهای این گروه گفت که علاوه بر حملات در افغانستان، هواداران داعش خراسان قصد اجرای حملاتی در اروپا را داشتهاند و همچنان به دنبال جذب نیرو از کشورهای آسیای مرکزی هستند. او همچنین تایید کرد که گزارشهایی از حضور «شمار محدودی» از جنگجویان خارجی در افغانستان دریافت شده است.
ورونکوف همچنین به هشدار آنتونیو گوترش، دبیرکل سازمان ملل، اشاره کرد که از تمامی کشورهای عضو خواستهاست برای جلوگیری از تبدیل شدن دوبارهی افغانستان به پایگاه فعالیتهای هراسافگنی، متحد شوند.
در همینحال ناتالیا گرمان، معاون دبیرکل و مدیر اجرایی کمیتهی مبارزه با هراسافگنی سازمان ملل در این نشست تاکید کرد که داعش در حال تطبیق خود با «شرایط جدید» و بهرهگیری از درگیریها و بیثباتیهای موجود در مناطق مختلف جهان است.
در سوی دیگر، ولادیمیر ورونکوف، معاون دبیرکل سازمان ملل تاکید کرد که تهدیدهای هراسافگنی همچنان در حال تحول بوده و نیازمند اقدام جمعی و چندجانبه اند. او تصریح کرد که با وجود اقدامات مستمر کشورها و نهادهای بینالمللی، داعش همچنان توانایی خود را در تطبیق و اجرای حملات حفظ کرده است.
وی با بیان اینکه همکاری بینالمللی برای مبارزه موثر با هراسافگنی ضروری است، گفت: «هراسافگنی تهدیدی جدی و در حال تحول برای صلح و امنیت جهانی است و هیچ کشوری به تنهایی قادر به مقابله با آن نیست. بنابر این، همکاریهای چندجانبه و هماهنگ باید در اولویت قرار گیرد.»
این نشست در حالی برگزار میشود که گروه داعش خراسان در سال گذشتهی میلادی دست کم ۶۰ حمله در افغانستان، ایران، روسیه و پاکستان انجام داده است که نسبت به سال گذشتهی آن ۴۰ درصد افزایش داشته است. حملاتیکه نشاندهندهی گسترش فعالیتهای این گروه در افغانستان، منطقه و فراتر از آن است.