گروهی از کهنهسربازان امریکایی از دولت ترمپ خواستهاند که آنعده از شهروندان افغانستان را که با امریکا کار کردهاند و در معرض خطر طالبان هستند، از توقف کمکهای خارجی و پذیرش پناهجویان مستثنی کند.
این گروه هشدار داده که بیتوجهی به این درخواست، امنیت ملی امریکا را تضعیف میکند و اعتماد به این کشور را در «جنگهای آینده» از بین میبرد.
در نامهای که از سوی این گروه به مارکو روبیو، وزیر خارجهی ایالات متحده، ارسال شده، شان وندایور، رئیس ائتلاف «افغانایوَک» تاکید کرده که مسدود شدن روند انتقال این افراد، جان بسیاری را به خطر انداخته و به «دشمنان واشنگتن» نشان میدهد که «امریکا متحدان خود را رها میکند.» این تصمیم همچنین باعث سرگردانی هزاران پناهجوی افغانستان در کشورهای مختلف شده است، درحالیکه بسیاری از آنان پیش از این مجوز ورود به امریکا را دریافت کرده بودند.
دانلد ترمپ در نخستین روزهای کاری خود دستور توقف موقت برنامههای کمکهای خارجی و پذیرش پناهجویان را صادر کرد. مارکو روبیو برخی معافیتهای بشردوستانه را اعلام کرد، اما سازمانهای امدادی گفتهاند که اجرای این معافیتها با آشفتهگی همراه بوده و پناهجویان واجد شرایط افغانستان همچنان بلاتکلیف هستند.
توقف این برنامهها باعث شده است که ۴۰ هزار پناهجوی افغانستان که تاییدیهی پذیرش بهعنوان پناهنده یا دارندهی ویزای ویژهی مهاجرت بودند، نتوانند از افغانستان خارج شوند. همچنین، ۳۰۰۰ نفر در مراکز انتقال در قطر و آلبانیا گیر افتادهاند و حدود ۵۰ هزار پناهجوی دیگر افغانستان در ۹۰ کشور مختلف، از جمله ۲۵ هزار نفر در پاکستان، منتظر بررسی پروندههایشان هستند.
درخواستها برای معافیت این افراد از ممنوعیتهای جدید در حالی افزایش یافته که سازمانهای حقوق بشری میگویند بسیاری از شهروندان افغانستان که همکار با امریکا بودهاند در خطر بازداشت، شکنجه یا اعدام توسط طالبان قرار دارند، درحالیکه طالبان ادعا میکند که برای آنان «عفو عمومی» اعلام کرده است.
همین دیشب مایکل مککال، رئیس پیشین کمیتهی روابط خارجی مجلس نمایندگان ایالات متحده نیز در گفتگو با برنامهی «فیس دِ نیشن» شبکه «سیبیاس» گفت که وعدهخلافی با پناهجویان افغانستان، اعتماد جهانی امریکا را آسیب میزند.
با ادامهی این وضعیت، به نظر میرسد فشار بر دولت ترمپ برای حل این بحران و تسریع در روند انتقال پناهجویان در خطر افغانستان همچنان افزایش مییابد.