درآستانهی برگزاری مراسم تحلیف دانلد ترمپ و بازگشت او به ریاست قدرتمندترین دولت در جهان، فرانس ۲۴ بهنقل از منابع آگاه نوشتهاست که ادارهی جدید امریکا در نخستین روزهایش تغییراتی «چشمگیر» در سیاستگذاریهای امریکا اعمال خواهند کرد.
فرمانهای اجرایی ترمپ که بهگفتهی او «زوال چهار سالهی امریکا» را پایان خواهد داد عمدتاً بر امنیت مرزی، برخورد با پناهجویان غیرقانونی، لغو برنامههای مربوط به تنوع و تکثر و خروج دوبارهی امریکا از توافق اقلیمی پاریس متمرکز خواهند بود. در این گزارش به اهداف احتمالی فرمانهای اجرایی ترمپ در آغاز ریاستجمهوریاش نگاهی میاندازیم.
رئیسجمهوری جنجالبرانگیز امریکا شام گذشته و در جمعی از هودارانش گفت که با دیدن آنچه قرار است از آغاز ریاستجمهوری رخ بدهد سر بینندگان خواهید «چرخید» و «زوال» امریکا پایان خواهد یافت. اما این تغییرات چشمگیر و دراماتیک کدام اقشار را نشانه خواهند رفت؟
بزرگترین اخراج پناهجویان در تاریخ امریکا
منابع نزدیک به ترمپ در گزارشهایی مکرر تاکید کردهاند که او در قصدش برای راهاندازی «بزرگترین عملیات اخراج پناهجویان» در تاریخ امریکا جدیست و این وعدهی او صرفاً یک کنش انتخاباتی برای جذب رای نبودهاست.
در چند روز گذشته حتا شهرهای مهاجرنشینی همچون شیکاگو در ایالت ایلینوی آمادهی هجوم ماموران برای «بازداشت» و اخراج پناهجویان شدهاند.
این برنامه نگرانیهای جدی فعالان حقوق بشر امریکایی را برانگیختهاست؛ چنانچه چنین فرمانی به ماموران امریکایی اجازهی دستگیری شهروندان «بدون سابقهی جرمی» یا حتا مدارک کافی را خواهد داد.
گزارشهایی از نگرانی ماموران امریکایی در مورد تبدیل شدن به «گشتاپوی» [گروههای گشتزنی مخوف آلمان نازی] ترمپ نیز به نشر رسیدهاست.
خروج مجدد از توافق اقلیمی پاریس
ترمپ در سال ۲۰۱۶ نیز با پشت کردن به برنامهی جهان برای رویارویی با تغییرات اقلیمی امریکا را از توافق جهانی اقلیمی پاریس خارج کرد؛ بایدن در نخستین روز امریکا را به این توافق بازگرداند و ترمپ قرار است باری دگر در روز نخست از این توافق خارج شود.
او از منتقدان باور به تغییرات اقلیمیست و بارها تردید خود را در مورد درستی گرمایش زمین و آب شدن یخهای قطبی ابراز کردهاست.
او همچنین از حامیان صنایع سنگین امریکایی همچون سنعت زغالسنگ و نفت است و در دور نخست نیز از کارآفرینی در حوزهی زغالسنگ در امریکا حمایت کرده بود.
نکتهی جالب توجه در این مورد اما این است که یک بخش از سیاستهای ترمپ لغو حمایت دولتی از موترهای برقی خواهد بود و این تصمیم به تسلا، شرکت شریک سیاسی و انتخاباتی او آسیب خواهد زد.
جنگهای تعرفههایی با همسایگان امریکا
او همچنین گفتهاست که تعرفهها بر کالاهای وارداتی امریکا از کانادا و مکسیکو را که دو همسایهی شمالی و جنوبی امریکا هستند را تا ۲۵ درصد افزایش خواهد داد، افزایشی که خبر از آغاز یک جنگ تعرفهای میدهد.
البته در ضدیت ترمپ با «جهانیشدن» و اقتصاد بازار جهانی تردیدی نیست؛ ترمپ هماره گرایشات مرکانتلیستی داشته و طرفدار رشد اقتصاد داخلی با سخت گرفتن بر کالاهای خارجی بودهاست.
او همچنین افزایش تعرفهها را راهی برای اعمال فشار «سیاسی» بر روی این همسایگان میداند. او بارها از افزایش تعرفهها بهعنوان راه متوقف کردن موج پناهجویان غیرقانونی که از مکسیکو وارد امریکا میشوند یاد کردهاست.
این فرمانها صرفاً قسمتی از رشتهی خوابهاییست که ترمپ برای امریکا و سیاستگذاریهای داخلی در این کشور دیدهاست.
تلویزیون دیار از سوی شماریاز «خبرنگاران در تبعید» افغانستان پایهگذاری شدهاست. اینرسانه هماکنون روی پایگاههای دیجیتال، رویدادهای افغانستان و جهان را به زبانهای فارسی، پشتو و انگلیسی روایت میکند و در نظر دارد تا بهزودی پخش زندهی اینترنتی و ماهوارهای اش را نیز آغاز کند.