مجلهی دیپلمات در گزارشی نوشتهاست که رژیم طالبان همچون رژیمهای پیشین افغانستان «فاسد» است و تنها تفاوت آن آمیختن این فساد با «افراطگرایی اسلامی» و «خشونت افسارگسیخته» است.
دیپلمات در این گزارش آورده است که با گذشت سه سال از حاکمیت طالبان بر افغانستان، خانوادههای زیادی در معرض گرسنگی قرار دارند، بیکاری میان جوانان بیداد میکند و هیچ دورنمایی از ثبات سیاسی یا اقتصادی برای کشور وجود ندارد.
در این گزارش آمده است که کمکهای بشردوستانهی جهان به افغانستان «رهگیری» میشوند، در بازار سیاه فروخته میشوند و یا هم به انبار قدرتمندان افزوده میشوند.
دیپلمات همچنان افزودهاست که «فساد» پدیدهای است که در تمامی حکومتهای افغانستان وجود داشتهاست و از نظر این نشریه یکی از عوامل اصلی فساد چند دههای در افغانستان «حاکمیت متمرکز» است. حاکمیتی که قدرت را در یک حلقهی کوچک –در جمهوری غنی و تیم او و در نظام طالبان حلقهی قندهار– بهصورت انحصاری نگه میدارد.
در ادامهی گزارش دیپلمات آمده است که سطح ژرف و پهنای گستردهی فسادهای گونهگون در نظام جمهوری، پدیدهی فساد را تبدیل به یک «اصل» در نهادهای قدرت در افغانستان کرد. بدینسان نهتنها اعتماد مردم را به نهادهای قدرت از بین بُرد، بلکه گونهای «توقع» برای حلشدن مسائل دولتی با «رشوه و فساد» را در سطح اجتماعی پدید آورد.
دیپلمات میافزاید که بهرغم این صورت «پرهیزگار و متقی» که طالبان میخواهد از خود نشان بدهد؛ آنان نردبان قدرت را با قاچاق، کشت مواد مخدر و استخراج غیرقانونی معادن بالا آمدهاند. بهگفتهی دیپلومات «طالبانِ فرا دَست» از این رهگذر سالانه میلیاردها دالر درآمد داشتهاند.
گزارش در ادامه انتقاد تندی از نظام قضایی رژیم طالبان کرده و میگوید که این دادگاهها، یا برای سرکوفت زدن به مخالفان قوانین و منافع طالبان کار میکنند، یا هم برای فروش «فیصلهی دادگاه» و هرکس که پول بیشتری مصرفِ دعوای قضایی خود کند، برنده خواهد شد.
دیپلمات افزوده است که اگرچه طالبان مالیات را بهتر از نظام جمهوری جمعآور میکند، ولی این جمعآوری بهتر چه سودی دارد وقتی که هیچکس نمیداند که طالبان این پول عامه را چه میکنند و در چه راهی به مصرف میرسانند؟
این گزارش جامعهی جهانی را دارای نقشی ارزنده در کاهش فساد هنجارمند در حاکمیت طالبان میخواند و میگوید که آنان میتوانند که با اعمال فشار بر این گروه روی اوضاع افغانستان تاثیر مستقیم بگذارند.
گزارش دیپلمات درحالی بهنشر میرسد که طالبان هماره ادعا کردهاند که «ریشهی فساد» در افغانستان را «برکنده» و یک حاکمیت «پاک و اسلامی» را جاگزین آن کردهاند.